2020. December 04. péntek
A feledékenység nem feltétlenül jelent Alzheimer-kórt! -  Hanyatló emlékezet -  Fontos, hogy időben felismerjék!
Világszerte egyre nő azoknak a száma, akiknek az éveik előrehaladtával egyre romlik a memóriájuk, szétszórttá, figyelmetlenné válnak, esetleg megváltozik a személyiségük, viselkedésük is. A lassú változásra először még fel sem figyel a család, a környezet, de a szellemi hanyatlásra utaló jelek szaporodásával – különösen, ha egyéb, feledékenységet okozó betegségek, állapotok kizárhatóak - már felmerül az Alzheimer-kór gyanúja is.

Az időskori szellemi leépülés, a rettegett Alzheimer-kór egyik első tünete a feledékenység, így nem csoda, hogy legtöbbünket aggodalommal tölt el, amikor ennek jeleit vesszük észre magunkon vagy hozzátartozónkon. Az érintettnek nem jutnak eszébe adatok, nevek, fogalmak, „kiesnek az agyából” fontos tennivalók vagy éppen nem emlékszik egyes életeseményekre, ismerős arcokra. Bár a memória romlása valóban utalhat arra, hogy elkezdődött egy lassú leépülés, de nagyon sok más is állhat a hátterében.

Demencia kezdődik

A feledékenység nem feltétlenül jelent Alzheimer-kórt!

Dr. Muszil Dóra az erre a témára specializálódott felejtek.hu internetes portálon összegyűjtötte azokat a tényezőket, amelyek ezeket a jelenségeket okozhatják. Ezek ellen azért érdemes, sőt kell is tenni, mert bár többnyire könnyen megszüntethető okok vagy lassítható folyamatok, de ha elhanyagolják, mellettük tovább fokozódnak a tünetek. Memóriát rontó körülmény például a stressz, amely nagyon leterheli a gondolkodást, szétszórttá, felületessé tesz, csökkenti a koncentráló képességet. A fáradtság, a kialvatlanság, az állandó igénybevétel is rontja a szellemi képességeket, így a memóriát is. A figyelem szétaprózódása, a „multi-tasking” jellegű munkavégzés sem csak fárasztó, hanem a kognitív képességek romlásához is vezethet. A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy a depresszió a demencia tüneteihez hasonló tüneteket okoz: a betegek képtelenek koncentrálni, gyakran nem tudnak válaszolni kérdésekre, de ez többnyire a kedvetlenség, érdektelenség számlájára írható, nem tényleges emlékezetvesztés. Átmeneti leblokkolást okozhat a szorongás is. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek mellékhatásként tompaságot, koncentrációra való képtelenséget, emlékezetkiesést okoznak (ezért mindig érdemes elolvasni a betegtájékoztatót). Jó tudni azt is, hogy az élvezeti szerek, az alkohol és a drogok mind a rövid, mind a hosszú távú memóriára károsan hatnak, a pillanatnyi emlékezetkieséstől, az évekkel később jelentkező szellemi leépülésig bármit okozhatnak. Többféle fertőzés és szervi betegség (például időskori tüdőgyulladás, vese májbetegségek, agyi keringészavar) is okozhat demenciához hasonló tüneteket, lassulást, összeszedetlenséget, zavartságot.

Nincsen egyedül: www.felejtek.hu

A tünetek jelentkezése tehát nem jelent rögtön Alzheimer-kórt (az más tünetekkel, például viselkedésbeli változásokkal is együtt jár), de mindenképpen érdemes kivizsgáltatni azok okát, hogy kezelni lehessen. Ha pedig mégis Alzheimer-kórt diagnosztizálnak, a korai felismerés sokat segít, hiszen az idejében észlelt folyamat lassítható, a tünetek enyhíthetőek.

Hanyatló emlékezet

Az orvostudomány még nem jutott el az időskori szellemi leépülést leggyakrabban kiváltó betegség, az Alzheimer-kór valódi okainak feltárásáig. Annyi biztos, hogy az agyi működés hanyatlását az agyi idegsejtekben és a köztük lévő térben lerakódó fehérje-plakkok okozzák, mivel akadályozzák a sejtek közti információcserét, károsítják az idegsejteket. A lassú folyamat érinti a memória, a gondolkodás, a figyelem, a logikus, absztrakt gondolkodás, a kommunikáció, az ítélő- és helyzetfelismerő képesség, a viselkedés és sok más agyi funkció állapotát is. A tudomány pillanatnyi állása szerint az Alzheimer-kór még nem gyógyítható, azonban olineszteráz-gátló gyógyszerekkel, az agyat serkentő életmódi változtatásokkal mód van a folyamat előrehaladásának lassítására, a tünetek mérséklésére, a betegek szellemi kapacitásának, életminőségének lehető legteljesebb megőrzésére.

Fontos, hogy időben felismerjék!

Ahhoz, hogy időben, még kezdeti stádiumban felfedezzék a betegséget, elegendő lenne évente egy egyszerű, pár perces teszt kitöltése. Ha szeretne megbizonyosodni arról, hogy a saját magán vagy családtagján észlelt feledékenység, szétszórtság, memóriaromlás nem ennek a betegségnek az első tünete-e, a www.felejtek.hu oldalain több, jól használható tesztet talál ehhez. A honlap cikkeiből jól használható információkat szerezhet az Alzheimer-kórról, tüneteiről, a folyamatáról, a betegségben érintett hozzátartozó gondozásáról, megismerheti a jelenleg is folyó tudományos kutatások legújabb eredményeit, az új terápiás lehetőségeket.

Nincsen egyedül: www.felejtek.hu

 

Szponzorált tartalom


2020. 10. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés