2020. Július 04. szombat
Túl sok só és cukor -  A gyerekek harmada vashiányos
Az 1-3 éves gyerekek többsége nem jut elég vashoz, ami pedig nélkülözhetetlen a szellemi fejlődéshez – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett felmérésből. A vashiány nem az egyedüli probléma, a kicsik étrendje jellemzően túl cukrot és sót tartalmaz.

A Magyarországon hiánypótlónak számító városi reprezentatív vizsgálatban 3 napos táplálkozási naplók segítségével az 1-3 éves kisgyerekek tápláltsági állapotát mérték fel. Erre azért volt szükség, mert nem létezett az erre a korosztályra szabott hivatalos táplálási ajánlás, de a a társaság hosszabb távú céljai között szerepel ennek az elkészítése – derült ki az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón Budapesten. A tervek szerint a vizsgálatot kétévente megismétlik.

kisgyerekek, vashiány

Túl sok só és cukor

A felnőttek olyan ételeket adnak a kicsiknek, amelyeket ők maguk is esznek, így a gyerekek a többi között a felvágottak, sajtok és sok fehér kenyér „jóvoltából” négyszer annyi sót kapnak, mint amennyire szükségük van.

Hozzáadott cukorból is többet fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél: a felmérés kimutatta, hogy a gyerekek 70 százaléka naponta két alkalommal kapott valamilyen cukrozott élelmiszert, és szinte nem volt olyan gyermek, aki a vizsgált 3 nap alatt ne evett volna édességet.

Ha ebben a korban elrontjuk a kisgyermek táplálását, az komoly egészségügyi következményekkel járhat – mutatott rá Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. Példaként említette, hogy a túlzott sófogyasztás például később a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

A gyerekek harmada vashiányos

A gyerekek normális fejlődéshez napi 8 milligramm vasra van szüksége a szervezetnek, de ezt a mennyiséget a kicsik több mint 80 százaléka nem kapja meg, háromból egy gyerek táplálkozása vashiányos – hangsúlyozta Szabó László.

A vas hiánya befolyásolja a szellemi fejlődést, viselkedési zavarokat okozhat, és később akár tanulási problémákhoz is vezethet. Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, a vashiány következményei visszafordíthatatlanok – fogalmazott Zonda Igor gyermekorvos. A vashiány jelei lehetnek a fáradékonyság, sápadtság, fertőzésekre való hajlam, koncentrációs zavar vagy hiperaktivitás.

A gyermekorvos kérdésre válaszolva elmondta: a vasat és egyéb ásványi anyagokat pótló vitaminokat „végső esetben” ajánlja, elsősorban az étkezéssel kell a megfelelő mennyiségű vasat bevinni a szervezetbe. A felnőtt lakosság táplálkozási szokásaival „komoly problémák vannak” – vélekedett – és a rossz mintákat a szülők „belenevelik” a gyerekükbe. Vagy a kicsinek kell a koruknak megfelelő, a tápanyagszükségletet fedező étrendet biztosítani, vagy az családnak is olyan ételeket kell enni, amelyek az 1-3 éveseknek is megfelelőek.

Vasat egyebek mellett a vörös húsok, belsőségek, tojássárgája, a magvak, a spenót, sóska, brokkoli és hüvelyesek tartalmaznak – sorolta Schmidt Judit dietetikus, aki kitért arra is, hogy a szezonális zöldségeket nem szabad szétfőzni. Elterjedt tévhit, hogy a tehéntej vasban gazdag, ez azonban nem igaz, ráadásul a tej fogyasztását a szakemberek 2-3 éves kor előtt nem ajánlják; helyette inkább tejalapú gyerekitalok javasoltak, amelyek összetétele optimális és vastartalma is megfelelő.


Forrás: MTI
2010. 06. 16. (Aktualizálva - 2010. 06. 16.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés