2024. Április 28. vasárnap
A Harvard Egyetem munkatársai szerint napi több csésze kávé elfogyasztása mintegy 50 százalékkal csökkenti mind férfiak, mind nők esetén az öngyilkossági kockázatot.

Michel Lucas és munkatársainak mélyebb elemzése arra világított rá, hogy a kávéban lévő koffein az az összetevő, mely a kedvező hatásokért felel. A Journal of Biological Psychiatry oldalain megjelent cikk részben ellentmondásba került korábban napvilágot látott eredményekkel. A tanulmány három, az Egyesült Államokban végzett, a kávéfogyasztási szokásokra fókuszáló nagyobb vizsgálat adatait dolgozta fel, és arra a következtetésre jutott, hogy napi 2-4 csésze koffeines kávé csökkenti az öngyilkossági kockázatot azokhoz képest, akik koffeinmentes kávét fogyasztanak, vagy nagyon keveset isznak a szóban forgó italból. A három vizsgálat összességében több, mint 200 ezer egyénre terjedt ki.

A koffein nem csupán a központi idegrendszer működését serkenti, hanem enyhe depresszióoldó hatása is van, mivel olyan jelátviteli anyagokat szabadít fel, mint a szerotonin, a dopamin, vagy a noradrenalin. Ez a jelenség megmagyarázza azt a korábban megfigyelt tény, miszerint a kávéfogyasztók körében alacsonyabb a depresszió aránya. Az évtizedeken átívelő vizsgálatok kérdőívek segítségével négyévente tesztelték a résztvevők koffeintartalmú és koffeinmentes kávéfogyasztását, teafogyasztását, egyéb koffeintartalmú italozási szokásokat, illetve a csokoládéfogyasztást. Összességében a kávé bizonyult a legfontosabb koffeinforrásnak. A vizsgálati csoportban mintegy 277 öngyilkosságból fakadó halálozás történt.

Mindazonáltal a kutatók nem javasolják, hogy a depressziós egyének fokozzák a rendszeresen elfogyasztott kávé mennyiségét, mivel az optimálist meghaladó esetben nem kívánt mellékhatások jelentkezése várható. Így az ideálisnak a napi két-három csésze tekinthető.


2013. 08. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés