2020. Szeptember 19. szombat
Bár a hideg téli hónapokban sokan szeretjük körülülni a lobogó tüzet, a nem megfelelően megépített kandallók az USA Környezetvédelmi Hivatala (EPA) szerint befolyásolhatja a levegő minőségét és az emberek egészségét.

A kéményből gomolygó füst az egyik jele annak, hogy a tűz nem megfelelő hatékonysággal ég. A fa égéséből származó füst finom részecskéket tartalmaz, amelyek légszennyezést okoznak. Ezek a részecskék a tüdőt, a vérereket és a szívet is károsíthatják. Az EPA szakértői szerint a finom részecskés légszennyezés veszélyének leginkább a gyermekek, az idősek és a szív- vagy tüdőbetegségben szenvedő betegek vannak kitéve.

Az EPA a következő tanácsokat sorolja fel a tisztább égésű kandalló biztosítása érdekében:

Csak száraz tűzifát használjunk. Ezek a hasábok összeütve kongó, üreges hangot adnak.

Barkácsboltokban kapható mérőeszközökkel mérjük meg a tűzifa nedvességtartalmát. A fa nedvességtartalma nem haladhatja meg a 20 százalékot.

Begyújtáshoz használjunk száraz gyújtóst, és ezután adjunk hozzá néhány fahasábot. Hagyjunk réseket a hasábok között, hogy maradjon elég levegő az égéshez.

A fatüzelésű kályhák kormos ablaka és a kéményből gomolygó füst egyaránt azt jelzi, hogy a tűzifa nedves, vagy a tűznek több levegőre van szüksége.

Soha ne égessünk szemetet, kartonpapírt, festett fát, vagy kezelt illetve ragasztót tartalmazó fákat, például furnérlemezt és bútorlapot. Ezekből az anyagokból égéskor káros anyagok szabadulnak fel, ráadásul a fatüzelésű kályhát/kandallót is károsíthatják.

Figyeljük a levegő minőségét. Egyes területeken korlátozhatják a fatüzelésű fűtőberendezések használatát bizonyos levegőminőségi körülmények esetében.


Forrás: Medipress
2015. 01. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés