2020. Február 22. szombat
A fogyókúrázás nem jelent egyet az ízek nélkülözésével, csupán oda kell figyelnünk arra, mit és hogyan készítünk. A Chicago Tribune online kiadásának tippjeivel könnyebben készíthetünk ízletes és alacsony kalóriatartalmú ételeket.

Csirke bőr nélkül
A bőr nélkül főtt-sült csirke kiszáradhat, ezért csak a főzés legvégén távolítsuk el a bőrt a húsról. Ha intenzívebb ízeket szeretne, ezután a húst dörzsölje át fűszerekkel.

kalória, fogyókúra

Helyettesítse a húsokat!
Marha- és disznóhús helyett készítsen csirkét vagy pulykát, a szeletelt bacon helyett pedig próbálja ki a kanadai szalonnát. A húsételek ízét fűszerekkel, zöldségekkel dobhatja fel.

Üdítő helyett ízesített víz
A bolti üdítőitalok helyett igyon házilag készült limonádét – cukor nélkül! A csap- vagy ásványvízhez nem csak citromot, de lime- vagy narancslevet is facsarhat, illetve ízesítheti friss gyömbérszeletekkel, mentalevéllel.

Kevesebb zsírt!
Használjon kevesebb zsírt, mint amennyit a receptek előírnak! A legtöbb sütemény akkor is jól sikerül, ha fele- vagy harmadannyi olajat, vajat vagy margarint használ fel hozzá. A zsiradék mennyiségét fokozatosan csökkentse a megszokott receptekben, és kísérletezzen egészségesebb hozzávalókkal: csökkentett zsírtartalmú tejszínnel, tejföllel, almaszósszal.

Kevesebb tojássárgáját!
Válassza el a tojásfehérjét a sárgájától, melynek magasabb a kalóriatartalma! Ha rántottát vagy omlettet süt, két egész tojás helyett elég, ha egy egészet, a másiknak pedig csak a fehérjét használja fel.

Zsírszegény tejtermékek
Vegyen csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket. Az ilyen tej, sajt, tejföl és tejszín ugyanúgy jó ízű, és a legtöbb receptnél beválik.

Kevesebb zsiradékot a sütikbe!
Fele annyi cukormáz a tortára, vagy helyette egy csipetnyi porcukor. A süteményekbe tegyen kevesebb csokoládét.

Teljes kiőrlésű gabonák
A finomliszt felét helyettesítse teljes kiőrlésű liszttel. A kész tészták, kenyerek közül is válassza a teljes kiőrlésű lisztből készülteket.

Haladjon lassan!
A fenti változtatásokat ne adja fel néhány próbálkozás után. Az ízlelőbimbói alkalmazkodnak majd a változásokhoz.


Forrás: Medipress/Vital
2010. 05. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés