2020. Május 31. vasárnap
A hideg veszélyei -  Az állatokat is védjük -  A tárgyak is kárt szenvedhetnek
A nagy hideg, a hirtelen hőmérséklet-, illetve légnyomásváltozás igen veszélyes lehet. Először is megfelelően, rétegesen kell öltözködni, és főleg a lábát kell az embernek melegen tartani, mert ha nagyon lehűl, az a vér pangásához vezethet és veszélyessé válhat - javasolja a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap.

A hideg veszélyei

Az aritmiával, szívbetegségekkel küzdők ilyen időben lehetőleg ne menjenek az utcára – de ha mégis ki kell mozdulniuk, előtte vegyenek be valamilyen valamilyen vérhígító készítményt, mert a vér sűrűbbé válik a hidegben.

Nem célszerű a szabadban futni, vagy nehéz terheket cipelni, mert a sűrűbb vért a szív nehezebben pumpálja. Lehetőleg az orron át kell lélegezni. Végül semmiképpen nem szabad alkoholos italt inni: tágítja ugyan az ereket és ezzel átmenetileg melegít, de kikapcsolja a szervezet hőszabályozását.

hideg

Az állatokat is védjük

A háziállatokat is védeni kell a hidegtől: elég a szokásosnál jóval kevesebbet sétálni, a rövidszőrű kutyákat nem árt felöltöztetni, de cipellőt nem helyes rájuk adni, mert abban nem tudnak a körmükkel kapaszkodni a síkos talajon, és eleshetnek, meg is sérülhetnek. A nem lakásban élő kutyáknak pedig ilyenkor nem árt kibélelni egy kicsit a házukat.

A tárgyak is kárt szenvedhetnek

A műszaki cikkek is megszenvedik a hideget: a legtöbb elektronikus berendezés plusz 5-35 Celsius-fok között működik csak jól. A számítógépeknél valamivel jobban bírják a hideget a mobiltelefonok, de a bennük lévő akkumulátor szinte percek alatt lemerül a nagy hidegben. Felmondják a szolgálatot a billentyűk is, de fűtött helyiségbe érve idővel többnyire életre kelnek a készülékek. A fényképezőgépekben más típusú akkumulátorokat alkalmaznak, amelyek jobban bírják a hideget.

A számítógépek, DVD-lejátszók és más elektronikus szerkezetek akár tönkre is mehetnek a hőmérséklet hirtelen változásától a nyomtatott áramkörökön képződő párától, ezért ezeket célszerű táskában szállítani, nagy hidegben nem bekapcsolni, és fűtött helyiségbe érve a bekapcsolás előtt időt hagyni a felmelegedésre.

Nagy hidegben jó elkerülni az utcai bankautomatákat, mert könnyen előfordulhat, hogy nem adnak pénzt, vagy éppen benyelik a kártyát.

A Komszomolszkaja Pravda az autósoknak adott tanácsot. Eszerint nem jó azonnal indítani az autót, hanem helyesebb előbb csak odáig fordítani a kulcsot, hogy a világítás kigyulladjon és meginduljon az áram, esetleg villogtatni néhányat: 10-15 másodperc elteltével könnyebben indítja a gyújtás a motort, de ha mégsem, csak néhány perc múlva kísérletezzünk újra. Kevésbé ismert, hogy nagy hidegben jó, ha a tank tele van, mivel minél több benne a levegő, annál több pára képződik, megfagyva a tank aljára süllyed és károkat okozhat.


Forrás: MTI
2009. 12. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés