2020. Szeptember 25. péntek
Egy felfedezés magyarázatul szolgálhat arra, hogy a hepatitis B-vírus miért jár sokkal komolyabb panaszokkal a férfiak esetében, mint nőknél. A kulcsot a májban talált fehérjék jelenthetik, amelyek kizárólag férfiakban léteznek.

A krónikus hepatitis B-fertőzés gyorsabban fejlődik ki, hamarabb okoz komoly károkat férfi betegekben, mint nőknél, és a vírus okozta legkomolyabb szövődmények is legfőképpen csak náluk jelentkezik. Ráadásul a betegség krónikus formája is hatszor gyakoribb a férfiaknál: a világszerte diagnosztizált, kb. 400 millió fertőzött nagy része férfi.

hepatitis B-vírus

Kínai kutatók laboratóriumi egereken végzett kísérleteik során hepatitis B-vel fertőzött hím egerek májában egy, a gyulladásokkal szemben fellépő fehérje, az apolipoprotein A-I (Apo A-I) abnormális formáit azonosították. A nőstény állatokban ezek nem voltak megtalálhatók. Később ugyanerre az eredményre jutottak humán vizsgálataik során is.

Shuhan Sun, Fang Wang és kollégáik szerint ezek a fehérjék nem csupán abban segíthetnek, hogy a vírusfertőzés nemi eltéréseire magyarázatul szolgálnak, de kiváló markerek lehetnek a betegség lefolyásának követéséhez is.


Forrás: Medipress
2009. 11. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés