2020. Augusztus 10. hétfő
Egy új vérteszt segítségével minden eddiginél korábban kimutathatóvá válik a hasnyálmirigyrák, és így a gyógyulásra is megnő az esély.

A hasnyálmirigyrák jelenleg az egyik leghalálosabb rákfajta, mivel többnyire igen későn veszik csak észre ahhoz, hogy hatékonyan kezelni lehessen. A legújabb módszerrel azonban egy csomó olyan fehérje mutatható ki, melyet a hasnyálmirigy tumor termel, és amely sokkal pontosabban jelzi a betegséget, mint a mostani teszt, amely a CA19-9 nevű fehérjét mutatja ki.

 

Az eddigi teszt azért sem a legmegfelelőbb, mert ennek a bizonyos CA19-9 fehérjének a szintje gyakran csak a hasnyálmirigyrák kései szakaszában emelkedik meg, ráadásul a megemelkedése nem is feltétlenül jelenti a rák meglétét a szervezetben, lehet, hogy csupán valamilyen gyulladást jelez.

Az új, még kísérleti fázisban tartó módszer ún. chip technológián alapul, amely a sejtek által a véráramba juttatott extracelluláris vezikulákat (kis csomagocskák) elemzi ki.

Erre figyelmeztetnek a táskás szemek >>>

Ezek mind a normál, mind a rákos sejtekből származhatnak, ám a kutatócsoport kiderítette, hogy öt speciális fehérje megléte képes 86 százalékos biztonsággal jelezni a hasnyálmirigyrák meglétét. A teszt további előnye, hogy mindössze tíz percet vesz igénybe és betegenként 60 dollárba kerül, ám mivel egyelőre még csak 43 alanyon próbálták ki, a szakemberek további vizsgálatokra készülnek a közeljövőben. A kutatás további részleteiről a Translational Medicine című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress
2017. 06. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés