2020. Szeptember 24. csütörtök
Egy tíz évvel ezelőtt történt ivóvízfertőzés utóhatását nyomon követő amerikai kutatók megállapították, hogy a fertőzöttek körében évekkel később is jóval nagyobb volt az emésztési zavarok kockázata.

Az Ontario állambeli Walkerton városkában 2000-ben tört ki gasztroenteritisz (gyomor- és bélhurut) járvány, miután a városi ivóvízbázis tehéntrágyával szennyeződött. Ekkor legalább 2300 ember betegedett meg, heten meghaltak.

gyomorfertőzés

Alex Ford, a hamiltoni McMaster Egyetem orvosi központjának munkatársa kutatócsapatával nyomon követte az érintettek egy részének egészségi állapotát. Vizsgálatokat végeztek 2002-ben, majd 2008-ban is. A második tanulmányban 1088 ember vett részt, akik kétharmada a korábbi fertőzöttek közül került ki.

A kutatók megállapítása szerint a korábbi fertőzöttek 50 százalékának voltak emésztési panaszai, míg azoknak, akik nem betegedtek meg a járvány alatt, csak 30 százaléka jelzett ilyen tüneteket. Ford úgy véli, eredményeik bizonyítják, hogy a gyomorfertőzések képesek olyan tünetek kiváltására, amelyek az egész emésztőrendszert érintik, és hosszú távú következményei vannak.


Forrás: MTI
2010. 03. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés