2020. Augusztus 11. kedd
Normális jelenség, ha egy kisgyerek válogatós, de a túlzásba vitt finnyásság táplálkozási zavar jele is lehet, ami a testi-lelki fejlődésre kiható súlyos probléma, ezért a kettő között különbséget kell tenni.

Peter Girolami, a baltimore-i Kennedy Krieger Intézet gyermekkori étkezési zavarokkal foglalkozó osztályának igazgatója szerint a válogatós gyerek lehet, hogy eltol magától néhány ételt, de megfelelő a tápláltsági szintje. Táplálási zavar esetén azonban csak 3-4 féle élelmiszert hajlandó elfogyasztani, és mellette teljes tápanyagcsoportokat utasít vissza. Így nem kerül elegendő energia és tápanyag a szervezetébe az egészséges fejlődéshez és növekedéshez.

étkezési zavar

Néhány gyermek bizonyos állag vagy szín ellen táplál negatív érzéseket, mások viszont testi, pszichés vagy fejlődési probléma miatt nem tudnak rendesen enni. Becslések szerint a gyermekek közel tíz százalékát érinti a zavar – olvasható a HealthDay összeállításában.

Gyakori tünetek:
Az étkezési szokások hirtelen megváltozása, illetve annak 30 napon túli fennállása.
• Fuldoklás vagy köhögés étkezés közben.
• Mással nem magyarázható kimerültség és erőtlenség.
• Rendetlenkedés evés közben.
• Az önálló étkezéshez vagy a darabosabb ételek fogyasztásához szükséges képességek megkésett fejlődése.

A korai diagnózis és kezelés létfontosságú, mert ha nem foglalkoznak vele, annál nehezebb és bonyolultabb lesz később a gyógyítása. Extrém esetekben akár gyomorszonda behelyezésére és azon keresztül történő táplálásra is sor kerülhet.


Forrás: Medipress
2011. 10. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés