Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

Válogatós vagy étkezési zavaros?

Normális jelenség, ha egy kisgyerek válogatós, de a túlzásba vitt finnyásság táplálkozási zavar jele is lehet, ami a testi-lelki fejlődésre kiható súlyos probléma, ezért a kettő között különbséget kell tenni.

Peter Girolami, a baltimore-i Kennedy Krieger Intézet gyermekkori étkezési zavarokkal foglalkozó osztályának igazgatója szerint a válogatós gyerek lehet, hogy eltol magától néhány ételt, de megfelelő a tápláltsági szintje. Táplálási zavar esetén azonban csak 3-4 féle élelmiszert hajlandó elfogyasztani, és mellette teljes tápanyagcsoportokat utasít vissza. Így nem kerül elegendő energia és tápanyag a szervezetébe az egészséges fejlődéshez és növekedéshez.

Néhány gyermek bizonyos állag vagy szín ellen táplál negatív érzéseket, mások viszont testi, pszichés vagy fejlődési probléma miatt nem tudnak rendesen enni. Becslések szerint a gyermekek közel tíz százalékát érinti a zavar – olvasható a HealthDay összeállításában.

Gyakori tünetek:
Az étkezési szokások hirtelen megváltozása, illetve annak 30 napon túli fennállása.
• Fuldoklás vagy köhögés étkezés közben.
• Mással nem magyarázható kimerültség és erőtlenség.
• Rendetlenkedés evés közben.
• Az önálló étkezéshez vagy a darabosabb ételek fogyasztásához szükséges képességek megkésett fejlődése.

A korai diagnózis és kezelés létfontosságú, mert ha nem foglalkoznak vele, annál nehezebb és bonyolultabb lesz később a gyógyítása. Extrém esetekben akár gyomorszonda behelyezésére és azon keresztül történő táplálásra is sor kerülhet.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/gyermekkori-etkezesi-zavar