2021. Április 17. szombat
Becslések szerint, nagyjából minden ötödik férfinek kevés, vagy rossz minőségű a spermája, és világszerte 80 millió embert érint a férfi meddőség kérdése. Számos hiedelem él azzal kapcsolatban, mi árt a spermiumok minőségének, ám az orvostudomány nem mindegyiket támasztja alá. Az alábbiakban a leggyakoribb nézetek, illetve azok valóságalapjai olvashatóak.

Régen úgy gondolták, hogy a férfiak egész életük során ugyanolyan termékenyek maradnak, ám a tudósok úgy vélik, ötven éves kor felett már romlik a helyzet e téren.

férfi meddőség, spermiumok

Az alkohol köztudottan nehezíti számos tápanyag felszívódását, melyek nélkülözhetetlenek az egészséges spermiumokhoz, ám mértékkel történő fogyasztása nincs hatással a termékenységre. Egyes étrend-kiegészítők, főleg azok, amelyek antioxidánsokat tartalmaznak, jótékony szolgálatot is tehetnek.

Közszájon forog az az elmélet is, miszerint a fogamzásgátlók a női szervezetből kiürülve a csatornahálózat révén bekerülhetnek a férfiak szervezetébe is, befolyásolva a termékenységüket, ám ezt mindezidáig nem támasztotta alá semmilyen tudományos fórum. Ugyanígy számos ételről, italról terjedt el, hogy potencianövelő vagy éppen -csökkentő lenne, de ezek egyike sem bizonyult igaznak, az viszont biztos, hogy egészséges étrenddel sok mindent elérhetünk. Ugyanez a helyzet a testmozgással is, melyet szintén érdemes rendszeresen beiktatni a napunkba, ám túlzásba nem szabad vinni.

A szex gyakoriságával kapcsolatban a szakemberek azt javasolják, hogy gyermeknemzés céljából a legoptimálisabb az, ha két-háromnaponta van együtt a pár. A túlzott meleg és a fertőzések nem tesznek jót a spermiumoknak, ám a különféle technikai eszközöktől – mint amilyen a laptop vagy a mobil – való félelmeknek nincs valós alapjuk. Egyes vegyszerek azonban árthatnak, így aki ilyenekkel dolgozik, mindig fordítson figyelmet a megfelelő védőruházatra. A sugárzásveszélytől való félelmet sem szabad túlzásba vinni, de a gyakori röntgen- vagy sugárkezelés azért jelenthet némi veszélyt. Bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése is árthat a hímivarsejteknek, ám ennél nagyobb kockázatot jelentenek a drogok, mint például a kokain vagy a fű.

Három igen alapvető körülmény maradt még hátra: a dohányzás, a stressz és a túlsúly. Ezekkel kapcsolatban a legbiztosabb, ha mindhármat megpróbáljuk elkerülni, mert ezáltal nemcsak magunknak teszünk jót, de valóban nagyobb eséllyel várhatjuk születendő utódunkat is!


Forrás: Medipress
2012. 02. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés