2020. Július 05. vasárnap
A fáradtságra panaszkodó emberek 20-30 százalékánál valamilyen betegség okozza az állapotot. Ha túlságosan fáradt, és a helyzet csak romlik, elképzelhető, hogy valami betegség gyötri. Ha pedig már ahhoz is túl fáradt, hogy sétáljon egyet, munkába menjen, megfürödjön vagy felöltözzön, súlyos lehet a baj.

fáradtság

Depresszió és lehangoltság
A depresszió gyakran okoz fáradtságot. A szerotonin és más idegi átvivőanyagok egyensúlyának felborulása kimerültséget, apátiát és fejfájást eredményezhet.

Vérszegénység
Az alacsony vasszint vagy a túl kevés vörösvérsejt azzal jár, hogy a vér sokkal kevesebb oxigént szállít, ha pedig az agy és a többi szövet nem kap elegendő oxigént, fáradtságot érez.

Rheumatoid arthritisz és más autoimmun kötőszöveti betegségek
Ilyen betegségek esetén a szervezet antitesteket termel az egészséges szövetek ellen, ami károsodáshoz vezet. Az immunrendszer támadása kimeríti a szervezet energiakészletét.

Pajzsmirigybetegségek
A pajzsmirigy választja ki azokat a hormonokat, amelyek az anyagcserét szabályozzák. Ha a pajzsmirigyhormon szintje alacsony, az anyagcsere lelassul, aminek következménye fáradtság és hízás, valamint a bőr és haj kiszáradása. A nők közel 10 százaléka, és a férfiak valamivel alacsonyabb hányada szenvedhet pajzsmirigy-rendellenességben.

Diabétesz és inzulin-rezisztencia
Mivel diabétesz esetén a sejtek nem kapnak elég energiát, a cukorbetegek már a legkisebb megerőltetésre is kimerültséget érezhetnek.

Vérnyomásproblémák
A magas és az alacsony vérnyomás is okozhat kimerültséget. Némelyik vérnyomásgyógyszer mellékhatásaként is felléphet fáradtság.

Lázzal és fertőzéssel járó betegségek
A legtöbb fertőzés fáradtságot és gyengeséget okoz, különösen azok, amelyek lázzal is járnak. Ha a betegség létfontosságú szervet, például a tüdőt, a csontvelőt vagy a szívizmot érinti, a kimerültség még súlyosabb.

Alvási apnoé és egyéb fül-orr-gégészeti panaszok
A krónikus orrdugulás, az orrmelléküreg-gyulladás, a mandula-megnagyobbodás és az alvási apnoé akadályozza az alvást, és csökkentheti a szervezet oxigénellátását, ami idővel állandó álmosságot, kimerültséget és ingerlékenységet okozhat.

Szívbetegség
A kimerültség a szívelégtelenség, az aritmia, az érbetegségek és a szívroham első jele is lehet.

Lisztérzékenység
Olyan komplex felszívódási zavar, melyet a gluténintolerancia okoz. A B-vitaminok felszívódási zavara különösen is vérszegénységhez és kimerültséghez vezethet.

A kimerültség mellett jelentkező bizonyos tünetek súlyos betegségeket jelezhetnek. Akkor érdemes riadót fújni, ha a következőket tapasztaljuk:
•  Mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, izomgyengeség és öngyilkossági gondolatok. Ezek szívrohamot, stroke-ot vagy közeledő öngyilkossági kísérletet jelezhetnek előre.
•  A hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyás daganatot, pajzsmirigybetegséget, cukorbetegséget vagy krónikus fertőzést jelezhet.
•  A láz és az éjszakai verejtékezés súlyos fertőzésre, például tuberkulózisra, HIV-fertőzésre, máltai lázra (brucellózisra) vagy endokarditiszre utalhat.
•  A sápadt, sárgás bőr illetve szem anémiát vagy hepatitiszt jelezhet.
•  A túlzott vizelés cukorbetegségre, krónikus veseelégtelenségre vagy más rendellenességekre utalhat.
• Az olyan egyéb tünetek, mint például a kettős vagy homályos látás, a nyaki, hónalji és ágyéki nyirokcsomók duzzanata, súlyos és makacs gyomorfájdalom, arckiütés, bőr alatti vérzés, izomgyengeség és egyensúlyzavarok is orvosi vizsgálatot tesznek szükségessé.


Forrás: Medipress
2011. 11. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés