2021. Január 28. csütörtök
Érdekes összefüggésre derítettek fényt brit kutatók: a nemdohányzó nők cigarettázó társaikhoz képest hajlamosabbak az elhízásra, és nagyobb eséllyel halnak meg az azzal összefüggő megbetegedésekben.

Dr. Laurence Gruer, a brit egészségügyi szolgálat, az NHS skóciai részlegének munkatársa és kollégái közel nyolcezer, 45-64 éves nő 1972 és 1976 között rögzített adatát elemezték. A vizsgált nők 40%-a soha nem dohányzott.

elhízás, nemdohányzó nők

A BBC online kiadása által ismertetett vizsgálat megállapította, hogy a nemdohányzók 60%-a volt túlsúlyos vagy elhízott, ugyanakkor ez az arány a dohányzók körében csak 40% volt. Gruer és munkatársai szerint az elmúlt évtizedekben a nők körében csökkent a dohányzók aránya, ami közvetlenül is hatott az elhízás arányának növekedésére – kevesebb ember használja arra a cigarettát, hogy elnyomja az éhséget.

A korai halálozás egyik fő kiváltó okának a túlsúly bizonyult, ami köztudottan növeli a cukorbetegség, a szívroham és a stroke kialakulásának esélyét. Ugyanakkor a kutatók figyelmeztetnek arra, hogy a dohányzás az elhízásnál sokkal erősebb rizikótényezőnek számít.

A nemdohányzók körében az elhízás leginkább az alacsony jövedelmű nőket érintette: 70%-uk volt túlsúlyos vagy elhízott. A British Medical Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint azonban az is kiderült, hogy az alacsony jövedelem, a munkanélküliség és a szegény környezet nem feltétlenül ítéli az ember korai halálra, az egészséges életmód ugyanis képes ellensúlyozni a hátrányos tényezők hatását.


Szerző: Vital
2011. 07. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés