2020. Szeptember 19. szombat
A túlsúlyos dohányosoknak akár hatszor nagyobb is lehet az esélyük arra, hogy meghaljanak, mint a normál testsúlyú, nemdohányzóknak – mutatta ki egy  tanulmány.

Az elhízás és a dohányzás önmagukban is jelentős egészségkárosító tényezők, melyek a halálozás kockázatát is növelik. Együttesen azonban még inkább növelik a mortalitási arányt – derült ki az Egyesült Államok Nemzeti Öregedéskutató Intézetének tanulmányából..

dohányzás, elhízás, halálozás

Annemarie Koster és munkatársai 3,5 millió 50 és 70 év közötti ember adatait vizsgálva azt állapította meg, hogy a dohányzás elhízással párosulva minimum ötszörösére emeli a mortalitást (a halálozások arányát). A halálozási arány a testsúly emelkedésével párhuzamosan nő, a dohányzás pedig bármely súlycsoportban külön kockázatemelő tényezőnek számít..

A kutatók szerint a dohányzás elhagyása életkortól és testsúlytól függetlenül egészségjavító hatású, és csökkenti a halálozás veszélyét, de természetesen a fogyás is szintén jó hatással van az egészségre. Ha a kettő együtt történik, akkor kifejezetten javulnak az életkilátások.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés