2024. Május 17. péntek
Azok, akik az ebédjük mellé egy fél avokádót is elfogyasztanak, 40 százalékkal alacsonyabb hajlandóságot mutatnak a nassolásra, ráadásul jóllakottabbnak érzik magukat az étkezés után három órával. Az avokádóval növelhető a kalória- és szénhidrát-bevitel, ám a vércukorszint emelése nélkül.

A kaliforniai Loma Linda Egyetem kutatói az átlagos ebéd hatását vetették össze a fél avokádóval kiegészített változattal szemben, 26 egészséges, de elhízott felnőtt esetében. Az eredmények alapján az avokádót fogyasztóknál kétötödével csökkent a nassolási hajlandóság, illetve 28 százalékkal a következő öt órában jelentkező éhségérzet. „A jóllakottság érzetének fenntartása rendkívül fontos a kívánt testsúly elérésében és megtartásában, hiszen ez az étkezések közötti nassolás megelőzésének kulcsa. Eredményeink alapján az avokádóval kiegészített ebéd segít anélkül növeli a kalória- és szénhidrát-bevitelt, hogy a vércukorszint az egyébként vártnál jobban emelkedne” – fogalmazott a vizsgálatot koordináló Dr. Joan Sabate táplálkozástudományi szakértő, aki hozzátette: úgy tűnik, az avokádó kiemelt jelentőségű lehet a fogyókúra során, és ez mindenképpen további vizsgálatot igényel.

Habár a mostani eredmények pozitívnak tekinthetők, még több kutatás szükséges ahhoz, hogy a teljes népességre vonatkoztatható-e az összefüggés. Ezzel együtt az eredmények meggyőzőek, és jövőbeni intézkedések alapját képezhetik a járványszerűen terjedő elhízás kezelésére. Különösen érdekes vizsgálati témát jelenthet az avokádó hatása a vércukorszintre és az inzulinválaszra. Egy fél friss avokádó körülbelül 150 kalóriát és rengeteg rostot tartalmaz, emellett pedig telítetlen zsírsavakat is. Az eredmények a Nutrition Journal című szakfolyóiratban jelentek meg.


Forrás: Medipress
2014. 01. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés