2020. Október 20. kedd
Bár a túlzásba vitt alkoholfogyasztás elősegítheti a szellemi leépülést, napi egy pohár bor vagy egy korsó sör elfogyasztása csaknem egyharmaddal csökkenti a demencia kockázatát német kutatók szerint.

A mannheimi mentális egészséget kutató intézet munkatársai 3200 embert követtek nyomon három éven át, akik közül 217-nél kezdődött el szellemi leépülés ez alatt. Kiderült, hogy azoknál, akik napi egy pohár (175 milliliter) bort vagy egy korsó sört fogyasztanak, 29 százalékkal kisebb valószínűséggel jelentkezett demencia, mint a teljesen absztinenseknél.

alkohol, demencia

Az Alzheimer-kór esetében még szembeötlőbb volt a különbség. Az összes szellemi leépüléses eset mintegy kétharmadát kitevő Alzheimer-kór 42 százalékkal kisebb eséllyel fejlődött ki a mértékletes ivóknál az absztinensekhez képest.

Siegfried Wayerer kutatásvezető szerint vizsgálatuk eredménye arra utal, hogy a csekély vagy közepes mértékű alkoholfogyasztásnak „védő hatása” lehet a demencia ellen. A jótékony hatás hátterében az áll, hogy az italok alkoholtartalma csökkenti a koleszterinszintet és a vérrögképződést, javítja az inzulinérzékenységet, a nem alkoholos alkotórészek közül több pedig antioxidáns, gyulladáscsökkentő vagy az érfalakat ellazító tulajdonságú.

Az Age and Ageing című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői ugyanakkor megjegyzik, hogy a hosszú távú, erős italozás felelős a demens esetek mintegy 10 százalékáért, és azt is hangsúlyozták, hogy eredményük nem ok-okozati összefüggést jelez a mértékletes ivás és a demencia kisebb kockázata között. Ennek megállapításához randomizált, ellenőrzött klinikai próbára lenne szükség, ahol az önkéntesek nem tudhatnák, melyik csoportba tartoznak, isznak-e alkoholt. Egy ilyen próba nem lenne „sem etikus, sem a gyakorlatban kivitelezhető” – ismerték el.


Forrás: MTI
2011. 03. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés