2020. Május 27. szerda
Régóta ismert, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás mind fizikailag, mind mentálisan rossz egészségi állapothoz vezet. Az alkohol nélkülözéséről azonban mindeddig kevés kutatás foglalkozott. Egy norvég vizsgálat szerint a teljes absztinencia emelkedett kockázatot jelent a depresszió kialakulására nézve.

A vizsgálat 38 ezer egyén italozási szokásainak és mentális egészségi állapotának tanulmányozása alapján kimutatta, hogy azok, akik legalább két hétig nem fogyasztottak alkoholt, a keveset ivókhoz képest jobban mutatták a depresszió tüneteit. A magukat absztinensnek tartók esetén volt a legmagasabb a depresszió kockázata – olvasható az Addiction című lap hasábjain.

alkohol, absztinencia, alkoholabsztinencia, depresszió

A kutatók szerint bizonyos mértékű kockázatra magyarázatot adnak egyéb faktorok (például a kor, a fizikai egészségi állapot, a közeli barátok száma), de nem az összesre. Az adatok 11 évre visszamenőleg történő feldolgozása alapján kiderült, hogy az absztinensek 14%-a korábban súlyos ivó volt, de ez esetükben nem magyarázta az emelkedett kockázatot.

A szerzők levonták a következtetést, miszerint a társadalom számára az alkoholfogyasztás az elfogadott norma, az absztinencia szociális marginalizálódáshoz, illetve egyéb mentális betegségek kialakulásához vezet.

Fontos megjegyezni, hogy az alkoholhasználat számos egészségi problémát okoz, Angliában például a mértéktelen fogyasztás következtében kialakuló halálesetek számát évente 33 ezerre teszik. A jelenlegi ajánlás szerint a férfiak számára javasolt maximális alkoholbevitel napi négy egység, a nőknél pedig két vagy három egységnyi. (Egy egységalkohol kb. 1 dl bor, 3 dl sör vagy 3 cl tömény ital alkoholtartalmának felel meg.)


Forrás: Medipress
2009. 09. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés