2022. Január 23. vasárnap
Brit kutatók azt állítják, hogy ha valakinek sok anyajegye van, lassabban öregszik, mint anyajegy nélküli kortársai, és az öregedéssel járó betegségek, például a csontritkulás alacsonyabb kockázatának van kitéve.

A King’s College London kutatói a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention c. szaklapban néhány évvel ezelőtt megjelent tanulmányukban az anyajegyek száma és az öregedés sebessége közötti összefüggést vizsgálták. Ezt úgy végezték, hogy összehasonlították a szervezetünk sejtjeiben található bizonyos DNS csoportok, úgynevezett telomérek hosszúságát a testen lévő anyajegyek számával. A kromoszómavégződéseken található telomérek a kromoszómában lévő genetikai információkat védik. Valahányszor a sejt osztódik, a telomérek rövidebbé válnak. Ez a rövidülési folyamat hozható összefüggésbe az öregedéssel és bizonyos betegségek, például a rák kialakulásával. Az anyajegyek száma az öregedéssel csökken a testünkön. A kutatás során 900 fehér, női ikerpárt vizsgáltak egy kérdőív segítségével, amely olyan tényezőkre tért ki, mint például a betegségek, a napfény behatása és a szolárium használata. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a több anyajeggyel rendelkező ikerpárok hosszabb telomérekkel rendelkeznek, ami arra utal, hogy lassabban öregszenek, mint a kevesebb anyajeggyel rendelkező emberek. A telomér átlagos évenkénti hosszúságának mérésével az egyes alanyokban a kutatók kimutatták, hogy a száznál több anyajeggyel rendelkező ikerpárok hat-hét évvel lassabban öregszenek, mint azok, akiken csak 25, vagy még kevesebb anyajegy található. A kutatás vezetője, Dr. Veronica Bataille szerint az eredmények arra utalnak, hogy a sok anyajeggyel rendelkező emberek lassabb öregedése azt mutathatja, hogy ezek az emberek kevésbé hajlamosak az öregedéssel járó betegségekre, például a csontritkulásra, ezt azonban további kutatásokkal kell alátámasztani.


Forrás: Medipress
2014. 11. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés