2021. Január 19. kedd
A legfrissebb kutatási adatok szerint a szappanokban, fogkrémekben és szájvizekben lévő antibakteriális hatóanyagok és tartósítószerek nagyban befolyásolhatják a gyerekek allergiára való hajlamát.

A Johns Hopkins Gyermekgyógyászati Központ kutatói az Egyesült Államok országos egészségügyi felméréseit felhasználva összesen 860, 6 és 18 év közötti fiatalkorú egészségügyi állapotát kísérték figyelemmel, hogy kiderítsék, milyen kapcsolat van a gyerekek vizeletében található antibakteriális és tartósítószerek, valamint a vérükben található immunglobulin E (IgE) antitestek jelenléte között.

allergia, gyerekek

Az IgE antitestek a szervezet immunrendszerének részét képezik. Allergiás reakció esetén a számuk megszaporodik, ezért az allergiások vérében különösen magas az IgE-szint. „Úgy tűnik, egyértelmű kapcsolat van a vizeletben található antimikrobiális ágensek és az allergiára való hajlam között” – nyilatkozta Dr. Jessica Savage, a Johns Hopkins immunológusa.

Kétszer olyan gyakran fordult elő ugyanis ételallergia és más környezeti allergia azoknál a gyerekeknél, akiknek vizeletében a triklozán (antibakteriális hatóanyag) legmagasabb szintjét mérték. Bár a propilparabén nevű tartósítószer is mintegy kétszeresére növelte a környezeti allergia előfordulásának arányát, az ételallergiára úgy tűnik, nem volt hatással.

Az eredményeiket a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban közlő tudósok igyekeztek kiemelni, nincs bizonyítékuk arra, hogy az antibakteriális és tartósítószerek lennének a felelősek az allergiás megbetegedések kialakulásáért. „Inkább arról van szó, hogy ezek a kémiai anyagok komoly szerepet játszanak az immunrendszer fejlődésében, ami kihat az allergiára való hajlamra” – írják.


Forrás: Medipress
2012. 06. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés