2020. Szeptember 22. kedd

A cukorbetegség egy típusa lehet az Alzheimer-kór

Alzheimer-kór, cukorbetegség, inzulin
1 . oldal
Egy frissen megjelent tanulmány alátámasztja azt a gyanút, miszerint az Alzheimer-kór a cukorbetegség harmadik típusú megbetegedése lehet.

Az Illinois állambeli Northwestern Egyetem neurobiológusai által végzett laborkísérletek kimutatták, hogy az inzulin megvédi azokat az idegsejteket, amelyeket megtámadott az Alzheimer-kór.

Alzheimer-kór, cukorbetegség, inzulin

A kutatás során az agy hippocampusból vett, a emlékezésért felelős idegsejtjeit használták. A neuronok inzulinnal való kezelése megvédte a sejteket a káros fehérjéktől, amelyek az Alzheimer-kór miatt gyűlnek fel. A tudósok még tovább tudták fokozni a védelmet, amikor az inzulin mellett vércukorszint-csökkentő gyógyszert is alkalmaztak a kezelés finomítására. Az inzulin csökkentette az idegsejtek felületén azon pontok számát, amelyekre a káros fehérjék csatlakozhattak volna.

A kutatást vezető William Klein ugyanakkor úgy gondolja, hogy az öregedéssel az idegsejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, s ezáltal kiszolgáltatottabbak a káros proteinekre. Ezek a fehérjék felelősek azért, hogy a sejtek aztán elvesztik inzulinreceptoraikat. A kutatók olyan új gyógyszer kifejlesztésében reménykednek, amely növelhetné az agy inzulinérzékenységét.


Forrás: MTI
2009. 02. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés