Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A cukorbetegség egy típusa lehet az Alzheimer-kór

Egy frissen megjelent tanulmány alátámasztja azt a gyanút, miszerint az Alzheimer-kór a cukorbetegség harmadik típusú megbetegedése lehet.

Az Illinois állambeli Northwestern Egyetem neurobiológusai által végzett laborkísérletek kimutatták, hogy az inzulin megvédi azokat az idegsejteket, amelyeket megtámadott az Alzheimer-kór.

A kutatás során az agy hippocampusból vett, a emlékezésért felelős idegsejtjeit használták. A neuronok inzulinnal való kezelése megvédte a sejteket a káros fehérjéktől, amelyek az Alzheimer-kór miatt gyűlnek fel. A tudósok még tovább tudták fokozni a védelmet, amikor az inzulin mellett vércukorszint-csökkentő gyógyszert is alkalmaztak a kezelés finomítására. Az inzulin csökkentette az idegsejtek felületén azon pontok számát, amelyekre a káros fehérjék csatlakozhattak volna.

A kutatást vezető William Klein ugyanakkor úgy gondolja, hogy az öregedéssel az idegsejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, s ezáltal kiszolgáltatottabbak a káros proteinekre. Ezek a fehérjék felelősek azért, hogy a sejtek aztán elvesztik inzulinreceptoraikat. A kutatók olyan új gyógyszer kifejlesztésében reménykednek, amely növelhetné az agy inzulinérzékenységét.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alzheimer-kor-cukorbetegseg