2024. Április 20. szombat
Egy álmatlan éjszaka után nagyobb valószínűséggel nyúlunk fánk vagy pizza után, mint teljes kiőrlésű gabonáért vagy zöldségért – derül ki a kaliforniai Berkeley Egyetem friss kutatásából, amely az agy ételválasztásért felelős régióira irányult. Az eredmények új fényben mutatják a rossz alvás és az elhízás kapcsolatát.

A szakértők funkcionális MRI technológia segítségével vizsgálták meg 23 egészséges, fiatal felnőtt agyát, először kipihent állapotban, majd egy álmatlan éjszaka után. A második esetben rendellenes aktivitást találtak az agy elülső lebenyében, amely az összetett döntéshozatalért felelős, és fokozott tevékenységet a mélyebb, központi részekben – ezek a jutalmazásra reagálnak. Sőt, a résztvevők alváshiányos állapotban az egészségtelen gyorsételeket részesítették előnyben. „Felfedeztük, hogy az összetett döntéshozatalért felelős, magasabb szintű agyi régiók tompultak az alváshiánytól, míg az ösztönösebb részek, amelyek a motivációt és a vágyat irányítják, hangsúlyosabbá váltak” – nyilatkozta Matthew Walker pszichológus és neurológus professzor a Nature Communications című szakfolyóirat augusztusi számában megjelent tanulmány kapcsán. „A magas kalóriatartalmú ételek sokkal kívánatosabbá váltak, amikor a résztvevők nem aludtak eleget. A megváltozott agyi aktivitás és a döntéshozatal kombinációja segít megérteni, miért valószínűbb a túlsúly és az elhízás krónikus alváshiány esetén” – tette hozzá a szakértő.

Korábbi értekezések már összefüggésbe hozták a rossz alvást a nagyobb étvággyal, elsősorban édes és sós ételek iránt, ám a jelenlegi eredmények Walker professzor szerint minden eddiginél pontosabban meghatározzák a háttérben álló folyamatot. A kísérlet során a kutatók 80 ételfotót mutattak a résztvevőknek, alacsony és magas kalóriatartalmú, egészséges és egészségtelen fogásokról egyaránt, majd pontozták az alanyok azok iránt érzett vágyát. Ösztönzésként pedig mindenki megkapta az általa leginkább kívánt ételt. „Az elegendő alvás elősegítheti a normális testsúly elérését és megtartását” – tette hozzá Walker professzor.


Forrás: Medipress
2013. 08. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés