2020. Szeptember 22. kedd
Az alvás minősége nagyban összefügg a szervezet általános állapotával, az alvászavarok emiatt számos egészségügyi probléma kialakulásához járulhatnak hozzá. Most arra is fény derült, hogy ezek az összefüggések a nőknél sokkal szorosabbak, mint a férfiak esetében.

A Duke Egyetem viselkedéstani kutatóintézetének munkatársai kérdőíves kutatást végeztek egészséges, alvászavarral nem küszködő középkorú férfiak és nők körében. A résztvevőknek az elmúlt hónapokat figyelembe véve kellett alvásuk minőségét és mennyiségét értékelniük. A felmérésben speciális kérdések segítségével mérték a depresszió, az agresszió, az erőszak és a család, illetve a barátok által nyújtott támogatás mértékét is.

alvászavar hatása a nőkre

Kiderült, hogy a férfiak és nők 40 százaléka rossz alvónak mondható, mivel esetükben 30 percnél tovább tart az elalvás, és többször felébrednek egy éjszaka folyamán. Az azonos alvásminőségi értékekkel rendelkező résztvevőket vizsgálva azonban kiderült, hogy az alvással kapcsolatos problémák a nőknél kockázatosabbak, ugyanis náluk szoros összefüggés mutatható ki a kipihentség foka és az esetleges depresszió, az erőszakra való hajlam és az ingerültség között.

A dolog érdekessége, hogy a tanulmány eredménye szerint nem is annyira az alvás mennyisége, mint az elalvás gyorsasága hordozza magában a későbbi egészségkárosodás kockázatát – mondta el a kutatást vezető Dr. Edwart Suarez.

A kutató elképzelése szerint a két nem közötti eltérés oka az lehet, hogy számos, a testben végbemenő természetes folyamat különbözőképpen megy végbe férfiaknál és nőknél, ezek pedig mind kihatással vannak az alvásra és a kedélyállapotra, továbbá a gyulladások kialakulásának valószínűségére és az inzulinnal szembeni ellenálló képességre.


Forrás: Medipress
2008. 03. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés