2020. Szeptember 22. kedd
Az évek során változnak az alkoholfogyasztási szokások Sok édesanya aggódik fia ivási szokásai miatt, pedig a legfrissebb kutatás szerint a férjük miatt is aggódniuk kellene.

A brit kutatás azt mutatta, hogy miután a férfiak kinőnek a rohamivás korából, középkorukra rendszeres alkoholfogyasztóvá válnak. Az idősebb férfiak jelentős hányada iszik naponta, vagy majdnem minden nap, és az orvosok egyre több alkoholproblémával illetve alkohol okozta rendellenességgel találkoznak a praxisukban. A kutatás szerint a férfiak alkoholfogyasztása 25 éves korban tetőzik, ekkor hetente egyszer vagy kétszer 20 egységnyi alkoholt (kb. 10 korsó sör) isznak meg. A tinédzser fiúk és lányok egyaránt előszeretettel választják a rohamivás epizódokat, de idősödve eltérés alakul ki a férfiak és a nők alkoholfogyasztási szokásaiban. Bár mindkét nem képviselői kevesebbet isznak, mint fiatalkorukban, sok idős férfi iszik a hét minden, vagy majdnem minden napján, összesen átlagosan ötkorsónyi sörnek megfelelő mennyiséget. A nők többsége viszont ebben a korban már csak havonta egyszer, vagy különleges alkalmakkor iszik alkoholt. Az ivás nagyon idős korban azonban a férfiak körében is lecsökken.

Dr. Annie Britton epidemiológus így nyilatkozott a kutatás eredményeiről: „A heti egyszeri-kétszeri ivás a kamaszok és a huszonévesek között volt a leggyakoribb. A havonta egyszeri, vagy csak különleges alkalmakkor történő alkoholfogyasztás pedig gyakoribbnak mutatkozott a nők, mint a férfiak körében. Nem lepett meg, hogy az elfogyasztott alkohol mennyisége az életkor előrehaladásával változik, de a naponta ivó idősebb férfiak magas aránya meglehetősen riasztó. Ez ugyanis az alkoholfüggőség kialakulásának veszélyével jár, ráadásul ebben a korosztályban már az alkohol és a gyógyszerek keverésének kockázata is fennáll.”


Forrás: Medipress
2015. 03. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés