2020. Július 03. péntek
Az alkohol több támadásponton is rontja az immunrendszer működését, ezzel pedig csökkenti a szervezet vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képességét – fedte fel egy amerikai kutatás.

Régóta ismert, hogy az alkoholizmus a betegségeket illetően súlyosbító tényezőként hat, és megnöveli a sérüléseket követő felépülést. Azt is tudni, hogy főként a májban rontja a vírusokkal szembeni immunválaszt, például a hepatitisz C, valamint a HIV esetén.

alkohol, vírusfertőzés

A Massachusettsi Egyetem munkatársai a BMC Immunology című szaklapban felfedték az alkohol negatív befolyásának biológiai hátterét. Kutatásaikból kiderült, hogy a hosszú távú alkoholfogyasztás megváltoztatja a fehérvérsejtek egy típusának, a monociták működését, aminek kétszeresen negatív hatása van. Egyrészt csökken a vírusokra adott immunválaszban alapvető interferon 1 nevű molekula (IFN) hatása, másrészt fokozódik a gyulladás.

Dr. Szabó Gyöngyi és munkatársai egészséges alanyok véréből nyertek monocitákon végezték vizsgálataikat, és az immunválaszt gátló alkoholmennyiség egy héten keresztül napi 4-5 pohár italnak felelt meg. A kutató szerint eredményeik alapján úgy tűnik, hogy a krónikus alkoholfogyasztás hatására romlik a fertőzésekkel szembeni védekezés hatásfoka.


Forrás: Medipress/Vital
2011. 10. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés