2021. Október 20. szerda
Egy kanadai tanulmány szerint egy egyszerű vérvizsgálatból, több, mint 90%-os pontossággal megállapítható majd az agyrázkódás. Az új teszt egyedülálló módon, 100-nál is több marker (jelzőmolekula a vérben) révén tudja majd jelezni, hogy agyrázkódás történt.

„Kellemes meglepetés volt azt tapasztalni, hogy minden előzetes információ nélkül, több, mint 90%-os pontossággal meg tudtuk határozni kinél történt agyrázkódás, kizárólag a metabolitok vizsgálata alapján.” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Douglas Fraser (Children’s Health Research Institute in London, Ontario).

A teszt képességeit többen is vitatják. Egyrészt a kis esetszám miatt: a tanulmány 29 tizenéves jéghoki játékos eredményein alapul. Másrészt a létjogosultságát kérdőjelezik meg. Ahogyan Dr. John Kuluz, traumás koponya- és agysérülés és neurorehabilitációs igazgató (Nicklaus Children’s Hospital, Miami) fogalmaz: „Nagyon kevés olyan eset fordul elő, mikor a diagnózis bizonytalan.” Majd hozzátette, hogy az ilyen esetekben, segítségül szolgálhat a teszt.

A kutatók már egy ideje próbálnak azonosítani egy vagy két olyan fehérjét, mely agyrázkódás után a vérből kimutatható- mondja Fraser. Ezt a megközelítést a szakember naivnak értékelte, hiszen minden beteg és minden sérülés más és más. Ebben az új kutatásban 174 marker alapján tudták, több, mint 90%-os pontossággal felállítani a diagnózist. A mintavételnek, a sérülést követő 72 órán belül kell megtörténnie. A teszt előnye, hogy könnyen elérhető paramétereket vizsgálnak és olcsó. Sürgősségi betegellátó osztályokon lehetne rutinszerűen alkalmazni. További előnye pedig a betegek utánkövetése: mivel a markerek akár több hónapon át is emelkedettek maradnak, vizsgálatukkal figyelni lehet a gyógyulási folyamatot. A tanulmány a Metabolomics folyóiratban jelent meg.


Forrás: Medipress
2016. 11. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés