2024. Július 18. csütörtök

Fogászat, szájsebészet

Afta

A szájban, a nyelven jelentkező tűszúrásnyi, vagy akár érem nagyságú seb sokunknak okoz hosszabb-rövidebb ideig kellemetlenséget: ez a szájnyálkahártya fekélyszerű elváltozása, az afta.


BŐVEBBEN


pöszeség
A beszédtanulás kezdeti szakaszában majdhogynem természetes jelenség, ha a gyerek egyes hangokat nem tud pontosan kiejteni. A pöszeség és más beszédhibák tartós megléte fogszakorvos és logopédus segítségét igényelheti.
BŐVEBBEN


fogápolás
Nem mindig annak örülnek a fogak, amit mi is szeretünk. Vegyük figyelembe kívánságaikat, elvégre ők vannak többen. A fogápolás alapszabályai, hogy többen is maradjanak!
BŐVEBBEN


női száj, lehelet, szájszag

Az egészséges, ép fogazatú szájnak és a kilélegzett levegőnek normális körülmények között nincs szaga. A rossz szájszag hátterében gyakran valamilyen szájüregi elváltozás áll. Mi a friss lehelet titka?


BŐVEBBEN


szájüregi, fertőzések

Több betegség előhírnöke legelőször a szánkban üt tanyát, azaz a nyelv és a szájnyálkahártya már jóval a betegség megjelenése előtt árulkodik a közelgő veszélyről. Hogyan vigyázzunk a szánkra?


BŐVEBBEN


fogszuvasodás

A fogszuvasodás kialakulása a fogfelszín, a táplálkozás során fogyasztott szénhidrátok és specifikus szájbaktériumok egymásra hatásának következtében jön létre genetikai fogékonyság esetén.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Megelőzhetők-e a szájüregi daganatok? Életet menthet a fogorvos! Miért fontos a fogkövet eltávolítani? Ha nem elégedett az elülső fogaival: így készül a fogászati héj 3D nyomtatás, számítőgépes tervezés, nem a távoli jövő, a jelen a fogászatban Amit minden szülőnek ismernie kell gyermeke fogainak védelmében: A barázdazárás A fogcsikorgatás okairól Mit kell tudni a nyelvrepedésekről? Tesztelték a szájvizeket - Kiderült, miért fontos a rendeltetésszerű használat Állkapocs ízületi torna Miért a bölcsességfog a szájüreg legproblémásabb foga? A gyerekkori fogszuvasodás akár már egy éves kor alatt is elkezdődhet Magyarország fogproblémákban az élen! Így győzheted le sokunk ellenségét, a fogszuvasodást Modern fogászat: csontpótlás Korona, híd, műfogsor, implantátum - milyen fogpótlást válasszunk? Mikor kell a böcsességfogat eltávolítani? A bölcsességfog a legostobább fogunk Gyökérkezelés - Mentsük meg a fogainkat Kisebb vagyont spórolhatunk meg a fogínysorvadás kezelésével Alvás közben fehéredő fogak: álom vagy valóság? Nézzünk be egy fogtechnikus műhelyébe! Fogászati kezelés fúrás nélkül Modern fogászati eljárások Árt a fogmosás közvetlenül evés után Újítások a gyerekfogászat területén Nem kell betömni a lyukas fogakat? Ártanak a fogaknak a gyümölcslevek A rossz szájszag csak a kisebbik baj! Rendszeres fogápolással a tüdőgyulladás ellen Előre jelezheti a csonttöréseket a fogröntgen Soha nem késő: a felnőttkori fogszabályozás Stroke-ot előzhet meg a fogkő-eltávolítás Jobban árt a fogaknak az alma, mint a kóla Fogtömés fúrás és fájdalom nélkül Valóban hatásosak a fehérítő fogkrémek?
Az ajakherpesz és kezelése Hasznos tippek ajakherpesz ellen Elkerülhető az afta? Candida a fogszabályzón Mit jelezhet a krónikus arcfájás? Savas támadás a fogak ellen: a fogerózió Szájüregi betegségek ellen segít a halolaj Egy betegség, amit a fogorvos okoz A fogbeültetés szövődményei Mennyi fluorid legyen a gyerekfogkrémben? A lúgos anyagok is ártanak a fogzománcnak Szájszárazság: gyógyszerek is okozhatják A fogaknak jobb a csapvíz, mint a palackozott Saverózió miatt szuvasodik a gyerekek foga A legfontosabb tényező a fogszuvasodás leküzdésében A tökéletes mosoly elérhető A legjobb ital fogszuvasodás ellen Hatásos megoldás szájszag ellen A sokoldalú xilit Több mosolyt szeretnének látni a magyar nők A magyaroknak vonzóbb a dús haj, mint az ápolt fogsor Egy rendkívül ritka betegség: szőrös nyelv A fogazat és szervezetünk kapcsolatai Gyökerénél a bajt: a fogászati eredetű gócbetegség Mivel mossunk fogat? Valóban sorvadás a fogínysorvadás? Kivehető helyett: fogbeültetés - Kinek lehet? Fogápolás a kezdetektől Mélyreható változások: a fogászati gyökérkezelés Nyálkő, a nyálmirigyek leggyakoribb betegsége A szabályok a fogakra is vonatkoznak Ragyogjon eredeti fényében: fogpótlások tisztítása Mosolyogjon a boldogságért! A fogszabályozás és az állcsont-ortopédia Fogápolás a terhesség alatt

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés