2024. Július 23. kedd
Mi a klimax? -  Mire kell figyelni? -  A változó kor jellegzetességei -  Fizikai tünetek -  Lelki tünetek -  Enyhítse a klimax tüneteit a Gyógyfű Kft. gyógyteájával
Az emberi élet korszakokra bomlik. Az utóbbi száz évben az átlagéletkor emelkedésével és ezen belül a női átlagéletkor különösen megemelkedett volta miatt az orvosok egyre gyakrabban találkoznak az ún. klimax környékén lévő hölgyek panaszaival. A nők egyharmada különösebb probléma nélkül jut túl ezen az időszakon, harmadrészük kevés, elviselhető panaszt érez, míg a többiek súlyos betegségekkel küzdenek.

Mi a klimax?

Egyértelmű klimaxról akkor beszélünk, ha az utolsó vérzést legalább hat hónapon keresztül nem követi másik menstruáció. Ennek időpontja meglehetős változékonyságot mutat, de átlagosan 45-50 éves kor között jelentkezik. Ázsiában és Afrikában korábban, a nyugat-európai nők között azonban később következik be, amiben valószínűleg a táplálkozási különbségek játszanak szerepet.

A túlsúllyal küzdő nőknél később maradhat el véglegesen a menstruáció (menopauza), mint a soványabbaknál, aminek hátterében a feltételezések szerint az állhat, hogy nemcsak a petefészek, hanem a zsírszövetek is termelnek ösztrogént (női nemi hormont).

A dohányzóknál is hamarabb jelentkezhetnek a klimakteriális tünetek. A nikotin valószínűleg csökkenti az ösztrogéntermelést, vagy aktivizálhatja azoknak az enzimeknek a működését, amelyek a nemi hormonok lebontásáért felelősek.

Klimax nő senior

A 40 éves kor előtt jelentkező klimaxot korai menopauzának nevezzük. Ismert az úgynevezett művi menopauza, ami alatt a petefészkek műtéti eltávolításából vagy valamilyen ok miatt szükségessé váló sugár-, illetve gyógyszeres kezelésből adódó funkciókiesését értjük. A petefészkek működése bizonyos bakteriális, vírusos, esetleg immunbetegség következtében is zavart szenvedhet, ezért ilyen okokból is bekövetkezhet menopauza jóval az élettani időpont előtt.

 Megnézem a Gyógyfű klimax tüneteit enyhítő gyógyteáját>>

Mire kell figyelni?

Megkésett tüszőérés és ezt követő menstruáció azonban még jóval a klimax kezdetét követően is előfordulhat. Kóros tünetei ennek az életszakasznak a „diszfunkcionális vérzések”, amelyeknek kialakulásában a petefészek működési zavara játszik szerepet. Ebben a korban sokan azt gondolják, hogy a vérzészavar természetes dolog. Fontos tehát hangsúlyozni: jelentkezése nem azt mutatja, hogy a nő a „változás korába” lépett, hanem azt, hogy a változás korában lévő nőnél olyan rendellenesség lépett fel, melynek okát ki kell deríteni és meg kell szüntetni.

Mindezek a rendellenességek szövettani vizsgálatot tesznek szükségessé. (Ez nem azonos a „citológiával”, melyet a méhszájról kenet formájában nyerünk, hanem a méh belsejéből kell kaparékot venni.) Csak szövettani vizsgálat után lehet a vérzészavart gyógyszeresen befolyásolni. A negatív szövettani lelet egy évig jelenti azt, hogy nincs rosszindulatú daganat a méh belsejében. Egy éven túl jelentkező újabb vérzészavar ismételt méhkaparást tesz szükségessé. Fontos leszögezni azonban: még a negatív lelet sem jelenti minden esetben, hogy a kezelés mellőzhető! Bizonyos szövettani leletek indokolttá teszik, hogy a páciens a gyógyszereket kapjon.

A változó kor jellegzetességei

A görög eredetű klimax szó a változó korra mint „kritikus” időszakra utal. A havi vérzés elmaradását megelőző időszakban az addig szabályos ciklus rendszertelenné válhat, időtartama megváltozhat, hosszabb vagy rövidebb is lehet. A kis mennyiségben a nőkben is termelődő férfi nemi hormon a női hormonok kiesése miatt relatíve nagyobb szerephez jut. Ez magyarázza az ebben a korban tapasztalható fokozott szőrnövekedést, és a hajhullásra való hajlamot. A tüszőhormon hiánya miatt a haj töredezettebbé, a bőr szárazabbá válik, ráncolódik, vizet veszít, tónusa csökken.

Elhízással, magas vérnyomással és cukorbetegséggel is nagyobb valószínűséggel számolhatunk. A vérzsírok mennyisége és összetétele kedvezőtlen irányba változik.

Fizikai tünetek

Igen gyakori tünet menopauzában a hőhullámok jelentkezése, a kipirulás, izzadás, a szapora szívdobogás és a gyakori fejfájás. Ezek hátterében a hormonális változásokkal nem teljesen tisztázott módon kapcsolatban álló érfalműködésbeli zavarok állhatnak. A menopauza kezdete után egy-két évvel ezek a panaszok megszűnnek.

A hormonhiány következtében a méh, a petefészkek és az emlők visszafejlődnek, hüvelyszárazság alakul ki, ami közösülési problémákhoz vezethet, a szárazság sokszor viszketegséggel is párosul.

Lelki tünetek

Megváltozik a hangulati élet. A menopauzás nő ingerlékennyé, labilissá válhat, koncentrálóképessége csökkenhet, szélsőséges esetben akár öngyilkossági kísérletig fokozódó depresszió alakulhat ki, csökken a szexuális érdeklődése, alvászavarok jelentkezhetnek. Túl a hormonális viszonyok megváltozásán, mindezekben nagy szerepe lehet az öregedés érzéséből adódó önértékelési zavarnak is.

Enyhítse a klimax tüneteit a Gyógyfű Kft. gyógyteájával

Tudományos kutatások igazolják, hogy bizonyos növények hatásosan csillapítják a hőhullámokat, a verítékezést, az alvászavart, az ingerlékenységet. A gyógyszeripar számos készítményt állított elő ezekből a gyógynövényekből, melyek közül igen jótékony hatásúak pl. a fitoösztrogéneket tartalmazó készítmények. Fitoösztrogéneket tartalmaz a barátcserje, melyet gyógytea formájában is fogyaszthatunk.

Femina Komfort Figyelmükbe ajánljuk a 35 éves Gyógyfű Kft. magas minőségű, GMP rendszerben (Bio módszerrel) készített gyógyteáit. A barátcserjetermést tartalmazó Femina Komfort gyógytea fogyasztása hatásosan csökkenti a menopauza tüneteit.

Fogyasszon naponta 2-3 csésze gyógyteát, legalább 3 hónapig.

Megnézem a Gyógyfű Femina Komfort gyógyteáját>>

Ösztrogén tartalmú gyógyszerek szedésével egyidőben a tea fogyasztása nem ajánlott!


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés