2024. Július 23. kedd

A hét témája: Klimax

Klimax jellegzetességei

Negyven és ötvenéves kor között a petefészkek hormontermelése és a peteérés folyamata fokozatosan megszűnik, és beköszönt a változás kora a maga kellemetlen fizikai és lelki tüneteivel.


BŐVEBBEN


Korai klimax

A változókor rendszerint 45-50 éves kor után köszönt be, ám van, hogy ennél jóval előbb. Ekkor előfordulhat, hogy az illető akkor szembesül az állapottal, amikor babát szeretne. Hogy pontosan milyen tünetek jelezhetik azt, hogy valaki korai menopauzában szenved, arról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa beszélt.


BŐVEBBEN


A klimax állomásai teaser

A menopauzára a nők általában egy igazi mumusként gondolnak, egyrészt mert így búcsút intenek fiatalságuknak, másrészt mert legtöbbször igen kellemetlen tünetekkel jár. Érdemes azonban tudni, hogy a klimaxnak különböző állomásai vannak, és minden megálló mást és mást tartogat. Dr. Hetényi Gábor a menopauza folyamatát ismerteti.


BŐVEBBEN


klimax, menopauza

A havivérzés elmaradása kétségbeejtően figyelmeztet a múló időre, arra, hogy fiatalságunk végérvényesen elmúlt. Megfelelő életmóddal ragyogó formában maradhatunk a menopauza idején is.


BŐVEBBEN


klimax

A klimax idején bekövetkező óriási hormonális változás az urogenitális rendszer működését is befolyásolja, számos kényelmetlenséget okozva ezzel a változás korában lévő nőknek.


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés