2024. Július 17. szerda
A daganatos fájdalom -  A daganatos fájdalom típusai -  A fájdalom természete és mérése -  Tévhitek és alaptalan félelmek – mi az igazság? -  Gyógyszeres kezelés -  Hozzászokás (gyógyszertolerancia) -  A fájdalomcsillapítók helyes szedése
A daganatos betegségben szenvedők mintegy harmadánál, az előrehaladott daganatos betegségben szenvedők több mint kétharmadánál jelentkezik fájdalom. Enyhítésére vagy megszüntetésére számtalan fájdalomcsillapító gyógyszer és több nem gyógyszeres lehetőség áll rendelkezésre.

A hosszan tartó fájdalom kihat az élet minden területére: az alvásra, az étvágyra, az általános közérzetre, az emberi kapcsolatokra. Ne fogadjuk hát el a fájdalmat a betegség természetes velejárójaként, hanem mielőbb beszéljünk róla kezelőorvosunkkal, a nővérekkel, hiszen ők – a mi együttműködésünkkel – hatékony segítséget tudnak nyújtani!

daganatos, fájdalom, fájdalomcsillapítás

A fájdalom egy kellemetlen érzés, mely figyelmeztet bennünket a szervezetünket ért és esetenként betegséghez vezető károsodásról. Mindenki másképp éli meg a fájdalmát, ezért szükségszerű, hogy pontosan meg tudjuk határozni, le tudjuk írni orvosunknak fájdalmunk természetét. Meg kell fogalmaznunk, hol érezzük a fájdalmat, mikor kezdődött, milyen hosszasan érezzük, milyen jellemzői vannak, mitől enyhül, hogyan befolyásolja mindennapi életünket.

A daganatos fájdalom

A daganatos betegségben szenvedőknek számtalan okból alakulhat ki fájdalmuk. A fájdalom kiváltója legáltalánosabban maga a tumor. Akkor keletkezik fájdalom, amikor a daganat a szövetekbe (izom, kötőszövet, stb.), szervekbe vagy a csontozatba, idegekbe tör; idegpályákat nyom vagy a koponyán belül okoz nyomásfokozódást.

Fájdalomhoz vezethetnek a diagnosztikai módszerek és a daganatellenes kezelés (sebészeti beavatkozás, sugár- vagy kemoterápia) ez az ún. kezelés kiváltotta fájdalom. Számos kemoterápia zsibbadást, bizsergést, égető érzést, míg a sugárterápia bőrirritációt okozhat.

Azok a betegek, akiknek betegségük következményeként valamely végtagjukat eltávolították, még érezhetnek fájdalmat az eltávolított végtag helyén, ez az ún. fantomfájdalom, ami valóságos, de az okát nem ismerjük.

Olykor a fájdalomnak nincs kapcsolata a daganattal, vagy a terápiás beavatkozásokkal. A betegeknek lehet fejfájásuk, izomgörcsük és egyéb fájdalmuk, mint bárki másnak.

Fontos a fájdalmak differenciálása, mert a különböző eredetű fájdalmak terápiát igényelnek. A fájdalom valódi okának felderítése azért nélkülözhetetlen, mert az eltérő eredetű fájdalom csillapítására más és más kezelés választandó. A fájdalomkezelés akkor igazán hatékony, ha azt a betegség ismeretében szakember határozza meg.

A daganatos fájdalom típusai

A fájdalom sokféle típusú lehet:

• Az akut fájdalom hirtelen jelentkezik, heves és általában rövid ideig tart. Azt jelzi, hogy szöveteink megsérültek, és a kiváltó ok megszűntével többnyire elmúlik.
• A krónikus vagy idült fájdalom lehet közepes vagy súlyos fokú, és hosszú ideig tart.
• A tartósan fennálló és gyógyszerekkel kezelt fájdalom olykor hirtelen, rövid időre felerősödhet, ezt áttöréses fájdalomnak nevezzük. Naponta többször is ismétlődhet, még a kielégítő mennyiségű fájdalomcsillapító bevétele ellenére is.

A fájdalom kiindulási helye szerint háromféle fájdalmat különböztetünk meg:

• szúró, lüktető, nyomó jellegű szomatikus fájdalom, ami bőr, izom- vagy csonteredetű fájdalom,
• éles, gyötrő, lüktető zsigeri fájdalom, ami a belső szervekből ered,
• nyilalló, bizsergő, éles, égető neuropátiás fájdalom, ami az idegek sérülésének következtében alakul ki.

A fájdalom természete és mérése

A kezelés elkezdése előtt az orvosnak számos információt kell kapnia betege fájdalmáról. Ezeket a beteg vizsgálatából, kikérdezéséből, esetleg családjának, környezetének feltett kérdésekből gyűjtheti össze.

A hatékony kezelés egyik feltétele a fájdalom pontos körülhatárolása. Minden ember máshogy éli meg a fájdalmat, ezért a fájdalom erősségének meghatározására ún. fájdalomskálát alkalmaznak.

Skálatípusok:
• Numerikus skála: a beteg 0-10-ig terjedő számok közül választ fájdalma erősségének megfelelően.
• Vizuális analógskála: egyenes vonal, két végpontja a fájdalmatlanság és az elviselhetetlen fájdalom, a beteg ezen helyezi el fájdalmát saját megítélése szerint.

• Kategóriaskála: négy választási lehetőséget kínál: nincs fájdalom, enyhe fájdalom, közepes és erős fájdalom.
• "Fájdalomarcok"skála: a beteg a fájdalom erősségét jelző szimbolikus arcok közül választ adott állapotának megfelelően.

Mind a kezelés megkezdése előtt, mind a kezelés folyamán érdemes a fájdalomról valamelyik skálán rendszeres naplót vezetni, ennek alapján a kezelőorvos célzottabban kezdheti meg, folytathatja, vagy módosíthatja a kezelést.


A cikk folytatódik - 1/3. oldal
1.  |  2.  |  3.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés