2024. Július 22. hétfő
A testmozgás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni erre mutat rá az az amerikai kutatás is, melynek eredményeit nemrégiben publikálták. Ezek szerint a túlsúlyosak számára azért jelenthet nehézséget a fogyás, mert az izmaik „zsírépítésre” vannak programozva.

elhízás

A jó hír az, hogy a káros izommemória, melynek következtében az izmok kevesebb zsírt égetnek, egyúttal viszont többet is tárolnak, testmozgás segítségével kiiktatható. Az amerikai kutatók a kórosan elhízottak izmaiban háromszor nagyobb mennyiséget találtak az SCD1 nevû zsírépítõ enzimbõl, mint karcsúbb embertársaiékban.

Deborah Muoio kutató szerint bár ez a hír csüggesztõ lehet azon elhízottak számára, akik diéta segítségével szeretnének lefogyni, rámutat a testmozgás fontosságára, ami köztudottan nagy változásokat okoz az izomanyagcserében, ezáltal fokozva a zsírégetést.

A vizsgálatok során összefüggést találtak az elhízás és az SCD1 között, de a kutatók arra már nem kaptak pontos választ, hogy vajon az enzim okozza a túlsúlyosságot, vagy az épp a súlygyarapodás mellékterméként jelenik meg a szervezetben. Elképzeléseik szerint az elhízás talán az SCD1-et kódoló génekkel áll összefüggésben, és elképzelhetõnek tartják olyan gyógyszerek kifejlesztését, melyek a fogyás érdekében ezt az enzimet célozzák meg.


Forrás: Ananova
2005. 10. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés