2024. Július 22. hétfő

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Amerikai kutatók szerint az, hogy mennyit alszunk, hatással van a testsúlyunkra, a nőknél legalábbis biztosan: felmérésük szerint azok a nők, akik napi öt óránál kevesebbet alszanak, átlagosan nehezebb súlyúak, mint azok a nemtársaik, akik hét órát fordítanak az éjszakai pihenésre.


A 16 éven keresztül zajló felmérést több, mint 68 ezer középkorú nő bevonásával készítették. A kutatás elején felmérték a résztvevők alvási szokásait, ezután pedig 16 éven keresztül minden második évben feljegyezték a súlyukat.

Alvás hízás

A vizsgálat kezdetén az 5 órát vagy kevesebbet alvó nők átlagosan 2,5 kilóval voltak nehezebbek mint a 7 órát alvók, és az elkövetkező tíz évben további kb. 0,7 kg plusz súlyt szedtek fel. Utóbbi talán nem tűnik soknak, ám ez egy átlag, sok nő ennél lényegesen többet hízott, és már egészen kis súlytöbblet is növelheti az olyan egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás – mondta Sanjay Patel, az USA-beli Cleveland egyik egyetemének kutatója, a kutatás vezetője.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

2020. December 17.-ig FÉLÁRON tudsz hozzájutni!

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Az eredmények szerint a kevesebbet (5 órát) alvó nőknél 32%-kal nagyobb valószínűséggel fordul elő jelentős – 15 vagy több kg-os – súlygyarapodás, és 15%-kal nagyobb eséllyel válnak túlsúlyossá a 7 órát alvó nőkhöz képest. Azt, hogy mennyire számíthat már csak plusz egy órányi pihenés is, az átlagosan 6 órát alvó nők példázzák: az 5 órát alvó nőkhöz viszonyítva kisebb mértékben voltak hízékonyak, ám a 7 órát pihenőket nem tudták behozni, ugyanis hozzájuk képest 12%kal többet híztak és 6%kal inkább váltak túlsúlyossá.

A kutatók megvizsgálták a résztvevők étrendjét és testedzési szokásait is, hogy megállapítsák, mennyiben vannak hatással az eredményekre. Korábbi kutatásokból tudni, hogy már pár napos alvásmegvonás után az étvágyat szabályozó hormonok hatására az érintett étvágya megnő, ezért a kutatók azt feltételezték, hogy a kevesebbet alvó nők többet esznek. Ezzel szemben a mostani felmérés során az derült ki, hogy a keveset alvók éppen hogy kevesebbet is esznek, tehát az étvágy és az étrend ez esetben nem volt kihatással a hízás mértékére. Ugyanígy a testmozgással kapcsolatban sem találtak olyan összefüggést, mely magyarázatot adhatott volna a hízásra.

A felmérés azonban nem adott pontos választ arra, miért híznak többet a keveset alvó nők, erről a kutatóknak egyelőre csak feltételezéseik vannak. Talán a kevés alvás befolyásolhatja az alapanyagcserét, vagyis azt, mennyi kalóriát éget el pihenés közben a szervezet. Egy másik feltevés szerint pedig az alacsony alvásmennyiség hatással lehet az ébrenlét alatti akaratlan mozgásokra: aki kevesebbet alszik, az kevesebbet „izeg-mozog”, és állás helyett is inkább ül, tehát szervezete is kevesebb kalóriát éget el.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés