2024. Július 22. hétfő

Fogyaszt, de butít is ez a diéta

szénhidrát, diéta, memória
1 . oldal
Az alacsony szénhidrátbevitellel járó fogyókúra ugyan sikeres fogyási lehetőséget jelent, de egy kutatás szerint az ilyen diéta rossz hatással van a memóriára és az agy kognitív képességeire.

„Mostani kutatásunk kiválóan mutatja, milyen nagy befolyással van az elfogyasztott élelmiszer a kognitív viselkedésre – nyilatkozta Holly A. Taylor, a Tufts Egyetem pszichológus professzora. – A manapság igen népszerű alacsony szénhidráttartalmú és szénhidrát nélküli étrendek pedig igen káros hatással vannak az ember észlelési és gondolkodási képességeire.”

szénhidrát, diéta

Bár agyunk elsődleges energiaforrása a glükóz (szőlőcukor), szervezetünk nem képes tárolni azt, így a szénhidrátok lebontásával jut hozzá. A glükóz a véráramon keresztül jut el az agyba, ahol az idegsejtek azonnal energiává alakítják a szükséges mennyiséget. A csökkentett szénhidrátbevitellel tehát csökkentjük agyunk energiaszintjét, ami negatívan hat a kognitív képességekre (észlelés, megismerés, megértés).

Kutatásuk során a tudósok 22 és 55 év közötti nőkkel dolgoztak, akiket megkértek, hogy kövessenek egy tetszőlegesen kiválasztott diétás étrendet. A 19 résztvevőből kilencen az alacsony szénhidráttartalmú étrendet, tízen pedig a hagyományos alacsony kalóriabevitelen alapuló diétát választották. A résztvevők kognitív képességeit – figyelem, rövid és hosszú távú memória, szövegértés, térbeli és vizuális memória – a kutatók a kísérlet ideje alatt folyamatosan figyelemmel kísérték.

Az eredmények szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők kognitív képességei már egy hét alatt is jelentősen romlottak, a hagyományos diétát követőkhöz képest. „Ezeknek a résztvevőknek jelentősen leromlott a memóriája a kísérlet ideje alatt. Reakcióidejük nőtt és komoly figyelemzavarokkal küzdöttek – nyilatkozta Taylor professzor. – Az agynak szüksége van a glükózra a megfelelő működés fenntartásához, a szénhidrát megvonásával pedig éppen ezt az energiát vonjuk meg magunktól.”


Forrás: Medipress
2008. 12. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés