2021. Szeptember 28. kedd

Ritka betegségek

vérzékenység, hemofília
A hemofília a betegséget hordozó Viktória királynő és gyermekei révén lett elhíresült. A szinte kizárólag fiúgyermekeknél jelentkező, ritka kórkép csak az 1960-as években vált kezelhetővé.
BŐVEBBEN


A kétéves Gracie Hughes egy igen ritka betegségben, Raynaud-szindrómában szenved, melynek következtében elkékül, valahányszor hidegnek van kitéve.


BŐVEBBEN


magas tüdővérnyomás
Nehézséget okoz a lépcsőzés? Fullad? Elkékülnek az ajkai? Bár ezek a tünetek számos szív-érrendszeri és tüdőbetegségre utalhatnak, egy ritka és halálos veszélyt jelentő betegség, a pulmonális artériás hipertónia tünetei is lehetnek.
BŐVEBBEN


rejtélyes betegségek

Amikor a teniszbajnok Venus Williams Sjögren-szindrómára hivatkozva visszalépett az amerikai nyílt teniszbajnokságtól, az emberek többsége csak vakargatta a fejét, és azon tűnődött, vajon mi is lehet ez a betegség – ami messze nem az egyetlen furcsa és ritka rendellenesség. A teljesség igénye nélkül lássunk néhányat ezek közül.


BŐVEBBEN


Th Raynaud szindróma

A Raynaud-szindróma főként nőket érintő betegség, mely általában 40 éves kor felett jelentkezik, de ennél korábban is kialakulhat. Dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosát a betegség kezelésével kapcsolatban kérdeztük.


BŐVEBBEN


Az amerikai járvány- és közegészségügyi központ (CDC) szakemberei először azonosítottak olyan daganatos megbetegedést embernél, amelyet az emberi szervezetben élő féregparazitában kifejlődött rákos sejtek okoztak.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés