2021. Június 19. szombat
Rengeteg kamasz gyerek állítja viccből, aki el szeretné lógni a testnevelés órákat, hogy allergiás a testmozgásra, egy brit fiatal lány esetében azonban tényleg ez az igazság.

A 19 esztendős Tasha Coates-ot 2013 májusában sújtotta több allergiás reakció, orvosi nevén anafilaxiás sokk. Egy rejtélyes betegség következtében kihullott az összes haja, és 12 hónap leforgása alatt több mint harminc alkalommal kellett mentővel kórházba vinni. Az orvosok eleinte nem tudták, mi okozhatja a reakcióit, végül azonban rájöttek, hogy egy olyan ritka betegségben szenved, melynek hatására testének kimelegedése és az izzadás allergiás reakciókat vált ki belőle.

Az emberek többsége egy ilyen diagnózis hallatán valószínűleg egyenesen a kanapé felé vennék az irányt, Tasha azonban, aki nyolc éves kora óta gimnasztikázik, kidolgozott egy olyan módszert, amellyel biztonságosan edzhet, és azóta több érmet is nyert az országos tornaversenyeken. Betegsége ellenére olyan kitartóan küzdött, hogy öt aranyérmet tett zsebre, és ő lett a brit fogyatékosok tornaversenyének bajnoka. Tashánál végül sikerült diagnosztizálni a ritka betegséget, amely a betegségek elleni védelemben és a sebgyógyulásban szerepet játszó hízósejteket érinti. Az orvosok úgy vélik, hogy amikor kimelegedik és megizzad, hízósejt-degranuláció következik be a szervezetében, ami a túl nagy mennyiségű hisztamin felszabadítása révén anafilaxiás sokkot vált ki. Hisztamin normál esetben akkor szabadul fel, amikor a szervezet idegen anyag bejutását érzékeli. A hisztamin jelzi a testnek, hogy küldjön vért az érintett területre, ami duzzanat és gyulladás létrejöttét eredményezi.

Tasha esetében azonban a hisztamin választ hízósejtjeinek a kimelegedésre és izzadásra adott rendellenes válasza váltja ki. A hízósejtjeit érintő rendellenességen kívül a lány asztmában és orális allergia szindrómában is szenved, mely utóbbi azt jelenti, hogy a szervezete minden nyers zöldség fogyasztásakor azt hiszi, hogy pollen jut a testbe. Mindezeken felül ekcémás, szénanáthás, és Raynaud-szindróma is sújtja. Még az allergiái sem tudták azonban megakadályozni őt abban, hogy a fogyatékos tornászok élvonalába küzdje fel magát. Edzéseit szigorúan kontrollálják, így nem feszíti túl magát, és biztonságosan űzheti kedvenc sportját. Teljesítményére a brit tornasport vezetői is felfigyeltek, és meghívták, hogy idén márciusban vegyen részt 11 ezer néző előtt a brit művészi tornabajnokságon Liverpoolban.


Forrás: Medipress
2015. 01. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés