2021. Május 14. péntek
A non-Hodgkin limfóma okai kevéssé ismertek, és ugyanígy a megelőzéséről, illetve kockázatának csökkentéséről is keveset tudni. Amerikai kutatók szerint a fiatal felnőtteknél a testsúly és az étrend összefügg a daganat kockázatával.

Kimberly Bertrand, a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatója és kutatócsoportja az elhízás, az étrendi zsírok egyes típusai és a zöldség-gyümölcs fogyasztásának összefüggését vizsgálta a non-Hodgkin limfóma (NHL) kockázatával.

non-Hodgkin limfóma

Az Amerikai Rákkutató Szövetség nemrégiben megrendezett 10. nemzetközi konferenciáján közzétett eredményeik szerint a fiatal felnőttkori (18 és 21 év közötti) elhízás összefüggésben áll az NHL későbbi kialakulásának kockázatával. A legalább 30-as testtömeg-indexszel rendelkező férfiak esetében 64 százalékkal magasabb volt a non-Hodgkin limfóma kialakulásának kockázata, mint a soványakban. Az elhízott nők esetében 19 százalékkal volt magasabb a kockázat.

Bár a teljes és a specifikus étrendi zsírok nem álltak összefüggésben a limfóma említett típusának kockázatával, az eredmények arra utaltak, hogy a legtöbb transzzsírt fogyasztó nőkben statisztikailag nem szignifikáns mértékben magasabb a daganat általános kockázata. Azt is kimutatták, hogy a naponta legalább négy adag zöldséget fogyasztó nőkben 16 százalékkal alacsonyabb a kockázat, mint azokban, akik napi két adagnál kevesebbet fogyasztanak.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a testsúly és az étrend módosítható kockázati tényezők lehetnek az NHL esetében” – foglalta össze a kutatást Bertrand.

Egy korábbi vizsgálatban Shumin Zhang és munkatársai pozitív összefüggést mutattak ki a non-Hodgkin limfóma és a transzzsírok fogyasztása között, valamint fordított összefüggést a betegség és a zöldségfogyasztás között.


Forrás: Medipress
2011. 11. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés