Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Elhízás és rossz étrend a limfóma kockázati tényezője

A non-Hodgkin limfóma okai kevéssé ismertek, és ugyanígy a megelőzéséről, illetve kockázatának csökkentéséről is keveset tudni. Amerikai kutatók szerint a fiatal felnőtteknél a testsúly és az étrend összefügg a daganat kockázatával.

Kimberly Bertrand, a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatója és kutatócsoportja az elhízás, az étrendi zsírok egyes típusai és a zöldség-gyümölcs fogyasztásának összefüggését vizsgálta a non-Hodgkin limfóma (NHL) kockázatával.

Az Amerikai Rákkutató Szövetség nemrégiben megrendezett 10. nemzetközi konferenciáján közzétett eredményeik szerint a fiatal felnőttkori (18 és 21 év közötti) elhízás összefüggésben áll az NHL későbbi kialakulásának kockázatával. A legalább 30-as testtömeg-indexszel rendelkező férfiak esetében 64 százalékkal magasabb volt a non-Hodgkin limfóma kialakulásának kockázata, mint a soványakban. Az elhízott nők esetében 19 százalékkal volt magasabb a kockázat.

Bár a teljes és a specifikus étrendi zsírok nem álltak összefüggésben a limfóma említett típusának kockázatával, az eredmények arra utaltak, hogy a legtöbb transzzsírt fogyasztó nőkben statisztikailag nem szignifikáns mértékben magasabb a daganat általános kockázata. Azt is kimutatták, hogy a naponta legalább négy adag zöldséget fogyasztó nőkben 16 százalékkal alacsonyabb a kockázat, mint azokban, akik napi két adagnál kevesebbet fogyasztanak.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a testsúly és az étrend módosítható kockázati tényezők lehetnek az NHL esetében” – foglalta össze a kutatást Bertrand.

Egy korábbi vizsgálatban Shumin Zhang és munkatársai pozitív összefüggést mutattak ki a non-Hodgkin limfóma és a transzzsírok fogyasztása között, valamint fordított összefüggést a betegség és a zöldségfogyasztás között.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/non-hodgkin-limfoma-kockazat