A metabolikus szindróma gyűjtőfogalom, mely alatt több, egyenként is kardiológiai rizikófaktornak számító egészségügyi probléma – köztük a hasi elhízás, magas koleszterinszint, magas vérnyomás és magas vércukorszint – együttes előfordulását értjük.
Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a mediterrán típusú étrend – mely gabonafélékben, olívaolajban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, ajánlja a rendszeres hal- és alkoholfogyasztást, ám tejtermékekből, húsfélékből és édességekből csak mérsékelt mennyiséget tartalmaz – csökkenti a metabolikus szindróma kialakulásának veszélyét.
A vizsgálatba 55-80 év közötti, a szív- és érrendszeri betegségeket tekintve magas kockázati csoportba tartozó beteget vontak be. A résztvevőket véletlenszerűen három csoportba osztották: a kontrollcsoportnak zsírszegény diétát írtak elő, az egyik vizsgálati csoportnak mediterrán étrendet heti egy liter olívaolajjal, a másiknak szintén mediterrán étrendet, de olaj helyett napi 30 g dió- és mogyorófélékkel kiegészítve.
------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------
Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:
38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!
Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A vizsgálat kezdetén a résztvevők 61,4%-ánál teljesültek a metabolikus szindróma kritériumai. Egy év elteltével a diós csoportban 13,7%-kal, az olívaolajas csoportban 6,7%-kal, a kontroll csoportban pedig 2%-kal csökkent a metabolikus szindróma előfordulása. A résztvevők testsúlya egyik csoportban sem változott.
A nagy derékkörfogattal, magas trigliceridszinttel rendelkező, vagy magas vérnyomásos betegek száma azonban csökkent a diót fogyasztóknál a kontrollcsoporthoz képest. Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a dióval kiegészített mediterrán diéta javítja a metabolikus szindróma egyes aspektusait, így a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást, az inzulinnal szembeni ellenállást és a krónikus gyulladást.
Az eredmények szerint tehát az eddig ajánlott zsírszegény és szénhidrátgazdag étrendnél előnyösebb a kalóriákat nem szabályozó, zsírdús, hagyományos mediterrán étrend dióval kiegészítve, vonta le a következtetést Dr. Jordi Salas-Salvado, a Rovira i Virgili Egyetem kutatója.