2024. Július 16. kedd
Akit érdekel szívének egészsége, az több fehér húst, halat, teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, ez viszont jóval többe kerülhet, mint az egészségtelen koszt. Amerikai kutatók szerint olcsón is lehet egészségesen enni.

Mind az orvosi szakirodalom, mind a média gyakran foglalkozik azzal, hogy a jó minőségű, egészséges étrend általában drágább, mint az egészségtelen – Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Hollandia élelmiszerárai alapján ezt többször kiszámolták.

Adam M. Bernstein, a Harvard közegészségügyi kutatója és munkacsoportja egy ápolónőket vizsgáló nagyszabású felmérés adatai közül hasonlította össze a táplálkozásra vonatkozóakat. A közel nyolcvan ezer vizsgált nő közül a legegészségesebben étkezők naponta átlagosan 4,6 dollárt (nagyjából ezer forintot) költöttek ennivalóra, míg a legkevésbé megfelelően táplálkozók 3,7 dollárt (kb. 750 forintot).

Az eredmény alapján úgy tűnt, hogy az egészségesebb étrend tényleg többe kerül, ám amikor a kutatók a résztvevőket napi kiadásaik szerint osztották öt csoportba, kiderült, hogy az adatok rendkívüli mértékben szórtak, azaz van, aki drágán eszik rosszat, más pedig olcsón egészségeset.

Az egyes élelmiszercsoportokat vizsgálva megállapították, hogy az egészséges étrenden élők többet költöttek diófélékre, szójára, hüvelyesekre és teljes kiőrlésű gabonából készült ételekre, míg az előnytelenebb ételeket választók vörös húsra, feldolgozott húskészítményekre és magas zsírtartalmú tejtermékekre adtak ki több pénzt.

Bernstein és kollégái szerint nem kell feltétlenül többet költeni ahhoz, hogy egészségesebben együnk; szerintük a legjobb befektetés halra, baromfira, zöldségre és gyümölcsre költeni többet.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés