2024. Július 22. hétfő
Minden súlyfelesleggel küzdő álma egy csodaszer, amely erőfeszítés és fogyókúra nélkül segít leadni a plusz kilókat. Egy dán gyógyszergyártó cég reményei szerint három éven belül forgalomba kerülhet egy ilyen szer, amely fél év alatt akár két ruhaméretnyi fogyást is eredményezhet.

A liraglutid nevű hatóanyagot jelenleg a cukorbetegség kezelésére használják. Amellett, hogy segít normalizálni a vércukorszintet, a magas vérnyomást is csökkenti, valamint növeli a vérben a „jó” koleszterin szintjét. Az inzulinhoz hasonlóan tollal is adagolható liraglutid hatása az inkretin nevű hormonon alapul, amely az evésre adott válaszként termelődik, és hatással van az inzulinelválasztásra. A hormon a termelődésétől számított néhány percen belül le is bomlik, a gyógyszer viszont órákon át a szervezetben marad.

liraglutid, fogyás

A szer elhízás elleni hatását a gyártó dán Novo Nordisk előzetes vizsgálatai során 550, régóta túlsúllyal küzdő nő és férfi bevonásával tesztelte. A résztvevők egy része liraglutidot, másik része egy népszerű fogyasztószert, a zsír felszívódását gátló orlisztátot, harmadik csoportja pedig placebót kapott.

„Az első klinikai kísérletek elképesztő eredményekkel zárultak” – nyilatkozta Viggo Birch, a cég igazgatója. A vizsgálat fél éve alatt a legnagyobb mértékű, átlagosan 9 kilós fogyás a liraglutidot szedők körében volt megfigyelhető, ami kétszer több volt, mint az orlisztát-csoportban.

A diabétesz-gyógyszert kapók átlagosan testsúlyuk közel tíz százalékát adták le. A fogyás mértékbe centikben kifejezve a nőknél 7,5 cm volt a derékon, de a férfiak hasa is kisebb lett. Azok a résztvevők, akik a liraglutidot további 18 hónapon át szedték, nem is híztak vissza, míg a többiek az orlisztát és a placebo szedése ellenére sem tudták megtartani súlyukat.

A hatóanyag nagyszabású vizsgálata ötezer elhízott páciens bevonásával jelenleg is zajlik, és feltehetően 2013 végéig tart. Ha sikerrel zárul, a remények szerint az új fogyasztószer három éven belül elérhető lesz majd.


Forrás: Medipress
2011. 01. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés