2024. Július 24. szerda
Az egészségügyi szakemberek szerint az ideális testsúly hosszú távú megtartásához a legjobb módszer a lassú fogyás. Egy új kutatás azonban ellentmondó eredményeket hozott: ezek szerint a kilóktól való gyors megszabadulás hosszú távon sokkal hasznosabb.

A Floridai Egyetem kutatói 262 középkorú nő adatait elemezték, akik egy elhízás elleni kísérleti kezelésen vettek részt. Mindegyiküket arra biztatták, hogy csökkentsék a kalóriabevitelt és mozogjanak többet. Az első hónapban elért fogyás mértéke alapján a résztvevőket három csoportra osztották, és vizsgálták a hosszú távú fogyás mértékét is.

gyors, fogyás

Az eredmények szerint azok, akik a leggyorsabban fogytak, ötször akkora eséllyel érték el a 10%-os testsúlycsökkenést 18 hónap alatt, mint a lassú csoport tagjai, akiknél a közepesen fogyók is háromszor sikeresebbek voltak.

A fogyás ideális mértékét általában heti fél kilogrammban határozzák meg, ehhez képest a vizsgálatban a leggyorsabban fogyó nők heti 0,68 kg-nál többet veszítettek testsúlyukból. A gyorsabban fogyó nők étkezési szokásai is kedvezőbben alakultak, és kevesebb kalóriát is vittek be, mint a többiek.

Lisa Nackers, a kutatás vezetője szerint ugyan a legjobb fogyókúrás módszert még mindig nem találták meg, de eredményeik azt támasztják alá, hogy „a gyors kezdés kifizetődőbb, mint az apránkénti életmódváltás”. Ennek oka az lehet, hogy a kezdeti sikerélmény bátorítást adhat a hosszú távú célok eléréséhez.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés