2021. Május 09. vasárnap
A Yale Egyetem kutatóinak felfedezése fontos lépést jelenthet súlycsökkentő gyógyszerek kifejlesztéséhez. Kiderült, hogy egy enzim szintjének szabályozásával csökkenthető az étvágy és növelhető a szervezet energiafelhasználása, ennek révén pedig kordában tartható a testsúly.

A alfa-melanocita stimuláló hormon (alfa-MSH) az étvágy és a telítettségérzés, illetve a szervezet energiafelhasználásának szabályozásában játszik szerepet a hipotalamuszban. Ezt a hormont szabályozza a PRCP nevű enzim – a Yale Orvostudományi Egyetem kutatói ezt gátolták egerekben. Hatására csökkent a rágcsálók testsúlya, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

elhízás, cukorbetegség, enzim

A kísérleti állatok még azután is kevesebbet híztak az átlagos étrenden tartott normál egerekhez képest, miután magas zsírtartalmú étrendet kaptak – a kutatók ezzel modellezték a mindennapi gyorsételfogyasztást.

„Kutatásunk nyújtja az első bizonyítékot arról, hogy az agyban található, anyagcserét szabályozó molekulák gátlása fontos része a testsúly szabályozásnak.” – közölte Sabrina Diano adjunktus a Yale Egyetem szülészet-nőgyógyászati, reproduktív tudományok és neurobiológiai intézetek munkatársa.

„Felfedezéseink lehetséges új célpontokat adnak meg olyan anyagcserezavarok szabályozására kifejlesztett gyógyszerek számára, mint az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség” – tette hozzá. A kutatók következő terve annak megvizsgálása, hogyan szabályozza a szervezet a PRCP-t.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 07. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés