2021. Május 14. péntek
A személyiségünk és az alapvető késztetéseink, mint az éhségérzet és a szexualitás szorosan összefüggenek – állapította meg egy kutatás. Kiderült, hogy a fenti késztetésekért felelős agyi területek határozzák meg azt is, hogy valaki melegszívű, érzelmes típusú ember-e.

A személyiség és agyszerkezet közti kapcsolatot vizsgálták 41 férfi esetében a finn Oulu Egyetem csapatával együttműködő kutatók. Az önkénteseket megkérdezték arról, hogy mennyire tudnak másokkal kommunikálni, miként mutatják ki az érzéseiket, és hogy szeretnek-e örömet okozni másoknak.

agy

A kutatók agyszkenner segítségével különböző agyi területeken elemezték a szürkeállomány koncentrációját. Ez a szövet gazdag idegsejtekben, azaz neuronokban. Kiderült, hogy a a kérdőív alapján barátságosnak bizonyult férfiaknak két olyan területen is több az agyszövetük, melyek korábbi kutatások szerint fontos szerepet játszanak az olyan élvezetes érzések előállításában, mint az édes íz vagy a szexuális vágy.

”Érdekes, hogy kapcsolatba lehet hozni a személyiségünk egy bizonyos vonását és az agy egy elkülöníthető területét – nyilatkozta telefonos interjújában a tanulmány vezetője, Graham Murray a Cambridge Egyetemről. Ezek az agyi területek felelősek az alapvető testi szükségletekért, mint az élelemszerzés és a szaporodás.”A kutató szerint lehetséges, hogy a társas interakciókat támogató agyi struktúrák az alapvető szükségletekért felelős területekből alakultak ki.

Az eredmények segíthetnek megérteni, hogy a különböző jellemvonások hátterében milyen biológiai eltérések állhatnak, és betekintést engedhetnek a társas kapcsolatokkal összefüggő pszichiátriai zavarokba is, mint amilyen az autizmus vagy a skizofrénia – mondta el Murray. Hozzátette azonban, hogy a háttérben kulturális eltérések is lehetnek: példának hozta fel az amerikaiakat, akik magasabb pontszámot értek el a személyiségteszten, mint a skandinávok.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 05. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés