2021. Június 16. szerda
Egy skót kutatás szerint a balkezesek sokkal gátlásosabbak, és gyakrabban jönnek zavarba, mint a jobbkezesek.

Egy viselkedési teszttel az önuralmat és a lobbanékonyságot vizsgálták a dundee-i Abertay Egyetem kutatói. A jobbkezesekhez képest a balkezesek nagyobb mértékben értettek egyet az olyan kijelentésekkel, mint „Aggódom, hogy hibát vétek.”, illetve „A kritika vagy a szidás eléggé bánt”.

gátlásos, balkzesek

A kutatók szerint a balkezesek hajlamosabbak arra, hogy aggódjanak, szégyellősek legyenek vagy zavarba jöjjenek azzal kapcsolatban, amit mondani vagy tenni akarnak, és még inkább gátlásosnak bizonyulnak, ha számukra új vagy szokatlan szituációról van szó. A tesztek alapján a nők visszahúzódóbbnak bizonyultak, mint a férfiak.

A vizsgálatot vezető Dr. Lynn Wright szerint mindez valószínűleg annak köszönhető, hogy a balkezesek agya máshogy van „bedrótozva”, mint a jobbekezeseké. „A balkezesek többet tétováznak, míg a jobbkezesek kissé hajlamosabbak arra, hogy a dolgok közepébe vágjanak” – idézte a kutatónőt a BBC. A gátlásosságra az adhat magyarázatot, hogy a balkezesek esetében a jobb agyfélteke a domináns, mely úgy tűnik, az érzelmek negatív aspektusát befolyásolja.


Forrás: Vital
2008. 11. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés