2024. Július 24. szerda
Mi is az a bőrlimfóma?  -  Könnyű összekeverni bizonyos bőrbetegségekkel  -  A kezelés legtöbbször kombinált 
A limfóma egy igen gyakori hematológiai daganat, melynek több típusa is létezik, amik más-más prognózissal bírnak. Az egyik típusa a bőr limfóma (cutan lymphoma). Hogy mit érdemes tudni az állapotról, azt dr. Kárpáti Ágnestől, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusától kérdeztük meg. 

Mi is az a bőrlimfóma? 

A limfóma egy olyan rosszindualtú hematológiai megbetegedés, amely a limfocitákból indul ki. A limfociták főleg a nyirokcsomókban, de más szervekben, így a bőrben is fellelhetők. Amennyiben a bőr érintett, úgy azt bőr limfómának, cutan limfómának nevezik, és a non-Hodgkin limfómák közé sorolandó.

Bőrlimfóma 

Az állapot általában a bőr T-sejtes limfómáját takarja (CTCL), vagyis ekkor a T-limfocitáknál lép fel a probléma. Ekkor a T-sejtekben olyan rendellenességek alakulnak ki, amelyek megtámadják a bőrt. Létezik még a bőr B-sejtes limfómája is, ám az jóval ritkább.

Érdemes tudni, hogy minkét fő csoportnak vannak még további típusai is- ezt a vizsgálatok alkalmával fontos tisztázni, hiszen a betegség pontos diagnózisa szükséges a legoptimálisabb kezelés megválasztásához.

A bőrlimfómának van primer és secunder változata is, attól függően, hogy a limfóma elsődlegesen a bőrből indult ki,vagy a nem bőrből kiinduló limfóma, ami a bőrt is érinti. 

Könnyű összekeverni bizonyos bőrbetegségekkel 

A diagnózis felállításában nagy szerepe van bőrgyógyásznak, hematológusnak, valamint patológusnak is.

Első körben fizikális vizsgálatra van szükség, majd indokolt a nyirokcsomók érintettségének meghatározása is. Ezen kívül szükség van még vérvételre, bőrbiopsziára, immunhisztokémiai vizsgálatra, a véráramlás citometriai vizsgálatára, valamint PET CT/MRI-re is, az állapot stádiumának meghatározására, valamint a primer/secunder forma elkülönítésére.

Amennyiben nyirokcsomó megnagyobbodás is jelen van, vékonytű biopsziával onnan is szükséges mintát nyerni- mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

A kezelés legtöbbször kombinált 

A terápia megválasztásához elengedhetetlen a limfóma pontos diagnózisa, stádiumának meghatározása. A kezelés legtöbbször kombinált, mely a következőket foglalhatja magában:

• Krémek, kenőcsök (szteroidos) 

• UV 

• Fényterápia 

• Gyógyszeres kezelés 

• Sugár/kemoterápia 

• Csontvelő átültetés 

• Biológiai terápia 

   


Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ
2022. 11. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés