A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír. A jellegzetes élénksárga színű fűszert a Curcuma longa nevű, évelő növény gyökeréből és szárából nyerik szárítás után porrá őrölve. Ázsia egyik legismertebb fűszere, különösen Indiában kedvelik.
Használják rizses, húsos, zöldséges ételekbe egyaránt, egyes vidékeken a növény hajtásait is fogyasztják. Jellegzetes, enyhén fanyar, kesernyés, kissé a gyömbérre emlékeztető íze van. Az indiai világ „indiai sáfrányként” ismeri. A „sárga gyömbért” a kereskedők jóvoltából évezredek óta ismerik Európában is. Használják ételszínezékként is (E 100).
A kurkuma alkalmazásának első írásos dokumentuma a hindu szent Védákból maradt ránk, i.e. 1500-ból. Nem csupán a gasztronómiában volt nélkülözhetetlen, hanem a vallási ceremóniák során is használták. Az ájurvéda orvoslás emésztési panaszok, megfázás és sebek kezelésére alkalmazta. Sokféle baj enyhítésére és megelőzésére alkalmazható gyógynövény is: a keleti gyógymódok általánosan használják gyulladáscsökkentő, vértisztító, sebgyógyító, légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító, emésztésjavító szerként, belső méregtelenítésre, külső, bőrfiatalító kozmetikumként.
A nyugati orvoslás csak néhány évtizede kezdett el foglalkozni a kurkumával. Tudományos vizsgálatok bizonyították antioxidáns tulajdonságait. Gyógyító hatása illóolajának köszönhető (1,5-6%), amely turmeront, dihidro-turmenont, zingiberént, sabinént, cineolt hordoz. Főkomponense a kurkumin, amely a kurkuma színét adja, mindemellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.
Hatóanyagáról, az élénksárga színét is adó kurkuminról a vizsgálatok megállapították, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Folynak a kutatások daganatellenes hatásáról is: kimutatták, hogy a kurkumin serkenti a szervezet immunvédelmét, ugyanis aktiválja a fehérvérsejtek közül a természetes ölősejteket, amelyek a szervezetet veszélyeztető kórokozókat illetve a rákos sejteket pusztítják. Antimikróbás tulajdonsága révén a salmonella typhi, staphyllococcus, vibrio cholera, micrococcus pyogenes effektív ellenszere.
A Columbia Egyetem Diabétesz Centrumának endokrinológusai kezdték vizsgálni a kurkumin egyéb hatásait. Feltételezték, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát és hatásos lehet a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében is. Állatkísérleteik igazolták ezt: a kurkuminnal kezelt elhízott egerekben kevésbé fejlődött ki a 2. típusú cukorbetegség a vércukorszintjük, a glükóz és inzulin tolerancia tesztjük alapján, és májukban és szírszövetükben lényegesen kisebb gyulladás-szintet mértek, mint azokéban, amelyek nem kaptak kurkumint. Megfigyelték, hogy ezeknek az állatoknak kismértékben a súlyuk és a testzsírjuk is csökkent, változatlan táplálás mellett.
Nemrégiben a thaiföldi Srinakharinwirot Egyetem kutatói továbbléptek, és a kurkumin hatását a rendellenesen magas vércukorszintű, orvosi szóval prediabéteszes emberek körében vizsgálták kilenc hónapon keresztül. A Diabetes Care szaklapban megjelent tanulmányukból az derült ki, hogy a kurkumin rendszeres alkalmazása segít megelőzni a diabétesz kialakulását a magas kockázatú embereknél. A kilenc hónapos kísérletben 240 prediabéteszes felnőtt szedett véletlenszerű elosztásban kurkumin kapszulát vagy placebót. Kilenc hónap múlva a placebót szedő 116 résztvevő közül 19-ben fejlődött ki 2-es típusú diabétesz, míg a kurkumint szedő csoportban senkiben sem alakult ki a betegség. A kutatók szerint a kurkumin a hasnyálmirigyben termelődő, az inzulin felszabadításáért felelős béta sejtek működését is javítja, gyulladáscsökkentő hatásával megakadályozva azok károsodását.
Egy klinikai (randomizált, kettősvak) vizsgálatban a gyulladáscsökkentésre alkalmazott fenilbutazon hatásait vetették össze a kurkuma hatásaiva, reumás ízületi gyulladásban szenvedők körében. Az eredmények szerint a kurkuma hatékonyan vett részt a reggel jelentkező ízületi merevség oldásában, az ízületi ödéma csökkentésében, a fizikai terhelhetőség fokozásában. (Deodhar et al, 1980). A kurkuma jótékony betegségmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén méltó étrend-kiegészítője lehet a mindennapoknak, különösen az enyhe ízületi fájdalmak fennállta esetén. Nem javasolt várandósság idején, mivel fokozhatja a méh simaizomzatának összehúzódását. Azonban szülés után az ájurvéda a méhösszehúzódás elősegítésére ajánlja. A kurkumin egészségvédő, preventív alkalmazása, pontos hatásmechanizmusa még további kutatások tárgya. Addig azonban az új ízekre nyitott ínyencek, a kisérletező kedvűek fűszerként mindenképpen bátran próbálkozhatnak vele.
A Vitanorma Kurkuma kapszula E-vitaminnal(60 darab) ára: 2980 Ft+990 Ft szállítási költség
MEGRENDELHETŐ:
Online rendelés: Vitanorma Kurkuma kapszula E-vitaminnal
Telefonon is megrendelhető 9-17 óra között a vevőszolgálaton: 06 1 336 0114
Szállítási határidő: 2-5 munkanap
Személyes átvétel esetén kérjük érdeklődjön először telefonon, hogy raktáron található-e a termék. 1036 Budapest, Bécsi út 57-59.
Dr. Boros Szilvia, PhD. Főiskolai docens, sport- szakorvos, az Interherb orvosszakértője/ Medipress