![](/themes/vital_theme/images/ferdevonal_zold.gif)
A curry fűszerkeverék és a benne lévő kurkuma sárga színezőanyaga, a kurkumin antioxidáns hatású, és megelőzi az amiloid fehérjékből álló plakkok képződését az agyban. Utóbbiról a tudósok azt feltételezik, hogy ezek a lerakódott fehérjecsomók okozzák a szellemi leépülést, elbutulást.
![Curry elbutulás ellen Curry elbutulás ellen](https://www.vital.hu/files/images/Currys_étel.jpg)
A sárga curryt az indiai konyhában gyomorrontás és májbetegség ellen is használják. Az agyban keletkezett fehérjelerakódások a kutatók szerint gyulladást okoznak, ez vezethet végül az agysejtek pusztulásához. Doraiswamy úgy véli, a jövőben tabletta vagy spray formájában is lehet humán alkalmazása a kurkuminnak, de addig is érdemes hetente kétszer currys ételt enni, mert védhet a demenciától.