2024. Július 20. szombat
Védőoltás -  A kullancscsípés megelőzése -  Kullancsvizit és az élősködő eltávolítása
A nyár beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban. A jó időt a kullancsok is szeretik, de legfőképp minket és kedvenceinket, ezért fontos tudni, hogyan kerülhetjük el a kullancscsípést és ezzel azt, hogy elkapjuk az általuk terjesztett fertőzéseket.

Az elmúlt években az enyhe telek miatt egyre nagyobb területeket hódítottak meg maguknak az apró élősködők, akik már nem csak az erdőkön-mezőkön, de a városok parkjaiban és kertjeiben is megjelentek. Az ellenük való védekezésre ezért nem csak akkor kell figyelmet fordítani, ha kirándulni vagy nyaralni megyünk, de kutyasétáltatás, kertészkedés vagy kocogás, kerékpározás alkalmával is.

kullancsok, kullancs, kullancscsípés

Védőoltás

A kullancsok ellen ugyan nem létezik védőoltás, de az általuk terjesztett legveszélyesebb vírusos betegség, az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen igen. A vakcináció egy oltássorozat során történik meg: első körben három oltást adnak be egy éven belül, az immunizáció fenntartásához pedig ötévenként újra szükség van egy „emlékeztető” oltásra. Ha a védelemre ennél hamarabb van szükségünk, az első sorozat gyorsabban is elvégezhető.

Az oltás mindazoknak ajánlott, akik nagy fertőzöttségű területen élnek, vagy oda utazást terveznek (táborozás előtt érdemes beoltatni a gyerekeket!); erdőben, bozótos területen dolgoznak, vagy olyan állatokkal dolgoznak, akik továbbadhatják a kullancsokat (pl. erdész, favágó, vadász, állatorvos).

A kullancscsípés megelőzése

Az oltás híján, de éppenséggel mellette is ajánlatos törekedni a kullancscsípés elkerülésére: ehhez az állat ellen fizikai és kémiai gátat vonni.

Kirándulás alkalmával fontos a megfelelő ruházat. Ez magas szárú cipőt és hosszú szárú nadrágot jelent, amit be tudunk tűrni a cipő szárába vagy a zokniba. Javasolt a zárt felsőruházat is, ami a nyaknál és a csuklónál nem enged nyílt utat a kullancsoknak, akik igen kedvelik az izzadt hajlatokat. A pólót is tűrjük be a nadrágunkba. A sapkát főként a kisgyerekeknél ne felejtsük el – az erős napfénytől is védi őket.

A kirándulás, séta vagy kertészkedés előtt fújjuk vagy kenjük be magunkat kullancsriasztó spray-vel/krémmel, amivel akár 6-8 órán át is távol tarthatjuk magunktól a kis vérszívókat. Ne felejtsük el magunkat a használati utasításnak megfelelő időközönként újra bekenni. A ruhánkat is befújhatjuk a bokánál, a csuklónál és a deréknál.

Érdemes az olyan helyeket, ahol a kullancsok vadon élő köztigazdái (kisebb rágcsálók, sünök, stb.) gyakran előfordulnak, huzamosabb ideig elkerülni – ne táborozzunk le magas füves, bozótos helyeken, és a kutyákat, gyerekeket se engedjük ide, illetve hívjuk fel a kicsik figyelmét arra, hogy ne fogják meg a vadállatokat.

Ha kertünkben tavasszal felszámoljuk a gazos, bozótos területeket, és folyamatosan rendben tartjuk azt, megelőzhetjük a kullancsok elszaporodását. A ritkán látogatott nyaralóban, az állattartó épületben is érdemes óvatosnak lenni: itt a kora tavaszi takarításkor viseljünk védőszemüveget és szájmaszkot.

Kullancsvizit és az élősködő eltávolítása

Sajnos a legnagyobb óvintézkedések ellenére is előfordulhat, hogy egy-egy kullancs befúrja magát a bőrünkbe, és bár legtöbbjük nem hordoz fertőzést, fontos, hogy minél hamarabb eltávolítsuk őket a bőrből. Amikor olyan helyen járunk, ahol esélyünk van kullanccsal találkozni, tartsunk "kullancsvizitet" a nap folyamán akár többször is. Alaposan vizsgáljuk át magunkat és egymást, különösen a hajlatok, a hajas fejbőr és a fül mögötti területeken, a kullancsok ugyanis a védett helyeket kedvelik.

Az eltávolításhoz használjunk kullancseltávolító csipeszt vagy kanalat, melyekkel az állatot a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg, anélkül, hogy a potrohát összenyomnánk (a veszélyt jelentő baktériumok itt találhatók ugyanis), és finoman csavaró mozdulattal húzzuk ki. Ne kenjük be krémmel a kullancsot vagy a csípés helyét, és ne próbáljuk meg kipiszkálni az állat bőrbe szakadt fejét – néhány nap múlva magától ki fog lökődni. A kullancscsípés helyét és az eltávolításra használt eszközt fertőtlenítsük le.


Szerző: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés