2024. Július 18. csütörtök

A fertőzés okozta agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás
1 . oldal
Kiváltó okok -  Fajtái -  Megelőzés

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A fertőzések minden szervünket megtámadhatják, enyhébb-súlyosabb betegségeket okozva. Mind közül azonban a legsúlyosabb a fertőzések  következtében létrejövő agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, amely akár halálos is lehet, de még manapság is sokszor csak maradványtünetekkel gyógyul.


A központi idegrendszer fertőzéseit okozhatják mind baktériumok, mind vírusok. Hogyan jutnak el az agyhoz? Leggyakrabban a véráram útján, de a közvetlen környezetből (például középfülgyulladás) is átterjedhetnek.

Agy gyulladás

Kiváltó okok

Léteznek olyan vírusok, amelyek kifejezetten csak az idegrendszert támadják meg, ilyen a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa is. A fertőzés másik fajtája – s ez egyéb szervi tünetek mellett agyhártyagyulladás is létrejöhet – a mumpsz vírusa, amely a fültőmirigy megduzzadása mellett néha még a központi idegrendszer gyulladásos tüneteit is kiváltja. Más szervekben is okozhatnak gyulladást a baktériumok, de ha az agyhoz hozzáférnek (valamilyen sérülés, védekezésbeni károsodás miatt), akkor ott is gyulladásos tünetekéi váltanak ki.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Fajtái

A központi idegrendszer (az agy) gyulladásának két fajtáját különíthetjük el: az egyikben az agyat körülvevő hártya gyullad be – ez az agyhártyagyulladás –, s az agyállomány maga csak némileg érintett. A másik az agyvelőgyulladás, amit szinte mindig vírusok okoznak. A kétféle betegség klinikai tünetei igen hasonlóak, csak a részletes kórházi vizsgálat tud különbséget tenni közöttük.

Igen jellegzetes a betegség kezdetén a láz, fejfájás jelentkezése, a betegek sokszor hánynak, egyre elesettebbé válnak, tudatuk zavart lesz, az epilepsziához hasonló idegrendszeri görcsök jelentkezhetnek. Minél hamarabb kerül orvoshoz a beteg, minél korábban el tudjuk kezdeni a kezelést, annál jobbak az esélyek a tünetmentes felgyógyulásra. Maradványtünetek lehetnek a süketség vagy a nagyothallás, epilepsziás görcsök, szellemi fejlődésben való visszamaradás, stb.

Megelőzés

Az orvosok törekednek a megelőzésre is. Az agyhártyagyulladás egyik kórokozója, a Haemophilus influenzae ellen véd az a kötelező védőoltás, melyet a csecsemők 2, 3, 4, hónapos korukban kapnak. A másik kérhető védőoltás a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás vírusfertőzése ellen véd, s mind gyermekeknek, mind felnőtteknek rendelkezésére áll. Ezt az oltást azoknak érdemes beadatni, akik gyakran járnak kirándulni, vagy olyan helyen élnek, dolgoznak, ahol fokozott a kullancsveszély (erdő, bokros terület sok apró vadállattal, birkákkal). Még így is veszélyes a kullancscsípés, mert általa ezen a víruson kívül legalább háromféle további kórokozó juthat szervezetünkbe, amelyek bőr, légúti, ízületi és más jellegű idegrendszeri panaszokat okozhatnak. Érdemes tehát a védőoltások beadását kérni mind az agyhátyagyulladás, mind az agyvelőgyulladás ellen.


Szerző: Dr. Hidvégi Edit

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés